Sverige ofta skäl för faktagranskning i Norge

2:25 min

I Norge har samarbetet mellan olika medier om faktagranskning, Faktisk.no fått stort genomslag. Negativa uppgifter om Sverige är så vanligt i den dagliga norska debatten nu att det blivit ett av de stora ämnena att granska påståenden om.

– Vi koncentrerar oss på norska förhållanden och därför faktakontrollerar vi nästan aldrig sådant som händer i utlandet, med undantag av Sverige.

– Sverige är det enda undantaget som oftast påverkar debatten i Norge och då är det migration och det vi i Norge kallar "svenska tillstånd", säger Kristoffer Egeberg redaktör för Faktisk.no.

Samarbetet Faktisk.no startade inför det norska valet förra året. Det är en oberoende redaktion och ideell organisation, ansluten till ett internationellt nätverk för faktagranskning.

Flera norska medier, som länge varit konkurrenter, granskar tillsammans påståenden som får stor spridning i Norge. Det kan vara intervjuer med politiker, uppgifter i nyhetsmedier och sociala medier bland annat.

Projektet i Norge inspirerar nu det samarbete som startat mellan olika medieorganisationer i Sverige inför våra val i höst.
 
Faktagranskarna lägger mycket tid på att gå igenom svenska myndighetsuppgifter och tidningar för att kontrollera påståenden. Sanningshalten visas med en färgskala.

– Det används många exempel på kriminalitet, våldtäkter och andra ämnen från Sverige som gör att vi måste in och faktakolla, ringa svensk polis, få domar översända och se vad svenska tidningar skriver, säger Kristoffer Egeberg.

När ni faktakontrollerar påståenden om Sverige, vilken bild har ni då fått om hur påståendena stämmer med verkligheten?

– Det vi upplever är att de här exemplen i Sverige väldigt ofta är överdrivna eller bara berättar en liten del av verkligheten.

– När vi går in och faktakontrollerar upptäcker vi hela tiden att historierna är mycket mer nyanserade, ofta helt annorlunda och det slutar med att de är delvis sanna eller helt felaktiga för att de används helt fel i den norska debatten, säger Kristoffer Egeberg, redaktör för Faktisk.no.