Hur får man bort rödvinsfläckar? Hur får man bort fläckar från bär?
Här är ett life-hack som kommer rädda många vita plagg! - Foto: Shutterstock (Montage)

Enkla knepet – så får du bort bär- och vinfläckar från vita kläder

Det finns många fantastiska saker med sommaren. Bland annat färska bär och gott vin. Något som inte är så fantastisk däremot, är fläckar. Här är ett superenkelt sätt att få bort vin- och bärfläckar från dina vita kläder.


Det finns få saker som slår en näve färska bär på en varm sommardag. Eller kanske vill man ta ett glas rödvin på en terass en sval sommarkväll? 

Något som tyvärr inte verkligen är lika trevligt är röda på vita kläder. Fläckar som dessutom i princip är helt omöjliga att få bort. 

Lyckligtvis finns det ett life-hack som tar bort även de envisaste röda fläckarna. Så innan du slänger ditt snygga sommarplagg så borde du testa detta revolutionerande knepet.

Det du kommer att behöva är:

- Kallt vatten

- Tandkräm (som innehåller flour)

- Tandborste

Vänd tyget in och ut och häll kallt vatten på fläcken så snabbt som möjligt. Anledningen till att man bör vända tyget in och ut innan man häller vatten på det är att det rinnande vattnen då "puttar" ut fläcken åt samma håll som det kom ifrån, vilket minskar risken att för den röda vätskan att röra sig djupare in i tyget. 

Smeta sedan på tandkrämen på fläcken så att den är helt täckt. Tänk på att inte massera in tandkrämen, utan mer "trycka" in den i fläcken med fingrarna. Låt sedan plagget ligga i 5 minuter.  

Ta fram plagget igen och börja borsta med tandborsten på fläcken. Skölj sedan med kallt vatten och voila – fläcken är borta! Om det finns möjlighet att låta plagget torka i solen så kan du också göra det, då solen kan hjälpa till att bleka fläckar. 

Detta superenkla tricket fungerar även på fläckar från rödbetor och plommon. 

Knepet fungerar även på fläckar från rödbetor och plommon. Bildkälla: Unsplash

Om du inte har tandkräm till hands finns det också några andra knep du kan prova: 

Bärfläckar

Här kan man också använda sig av varmvattenstekniken. Eftersom att knepet kräver lite fix och innefattar kokhett vatten kan det vara bra att vara två. Vänd in och ut på plagget och badda det väldigt försiktigt med vatten. Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull. 

Lägg en skål i handfatet och spänn sedan tyget över en skålen (det är här ett extra par händer kan komma till hands) så att fläcken befinner sig nära mitten av skålen. När vattnet har kokat upp häller du direkt det kokheta vattnet på tyget. Häll så högt upp från handfatet som det går (utan att du skvätter för mycket eller bränner dig) och fortsätt hälla tills fläcken inte längre är synlig. 

Rödvinsfläckar

Om du är utomhus och råkar spilla rödvin på dina kläder kan du använda dig av annan genomskinlig alkohol för att rädda ditt plagg. Häll gin, vodka eller annan genomskinlig alkohol på fläcken och badda den med annat tyg som suger upp vätskan. Häll på och badda tills du fått bort det mesta av fläcken och tvätta sedan plagget som vanligt när du kommer hem. 

Läs också om 13 andra life-hacks som räddar dina kläder!

Eller varför inte om hur man får bort röklukt från kläderna?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.