Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller ett separat möte om mordförsöket i Salisbury i samband med EU-toppmötet i Bryssel.
Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller ett separat möte om mordförsöket i Salisbury i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

Sverige överväger åtgärder mot Ryssland

EU fördömer giftattacken på brittisk mark och pekar ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarigt. Även Sverige överväger nu åtgärder.

ANNONS
|

Land efter land i EU sluter upp kring den brittiska versionen av mordförsöket på ryske ex-spionen Sergej Skripal i sydengelska Salisbury.

- Vi står alla 100 procent bakom Storbritannien. Det är inte bara en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det här är ju ytterligare en utmaning av hela det internationella regelverket och internationell rätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) som därför aviserar att det kan bli aktuellt med separata svenska åtgärder.

ANNONS

- Sverige kommer att titta på vad vi kan göra ytterligare för att agera mot det ryska agerandet. I det har vi naturligtvis kontakt med andra medlemsstater. Vi kommer att diskutera det här vidare inom regeringen och med oppositionen, säger Löfven.

TT: Vad skulle det kunna vara?

- Jag vill inte spekulera i det. Låt oss nu sätta oss ner och fundera på det. Det är vad vi ska göra, säger statsministern.

"Helt horribelt"

För EU:s del har medlemsländerna enats om att kalla hem EU:s ambassadör från Moskva för konsultationer under åtminstone en månad.

Attacken fördöms i ett gemensamt uttalande i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgift anses utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

Flera länder har också aviserat egna åtgärder. Lettland kommer att utvisa "en eller flera" ryska diplomater, säger en talesman för utrikesdepartementet enligt AFP. Även Tjeckien gör sig redo, liksom Danmark.

ANNONS

- Det vi har sett är helt horribelt. Under helgen ska vi överväga precis vilka steg vi ska ta, säger danske statsministern Lars Løkke Rasmussen enligt Ritzau.

Rysk ilska

Ryssland har förnekat allt ansvar för nervgasattacken den 4 mars och reagerar med ilska på EU:s agerande.

Utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Storbritannien för att vidta "alla åtgärder i syfte att driva in relationerna med Ryssland i en återvändsgränd", rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax från Lavrovs pågående besök i Vietnam.

- Storbritannien försöker febrilt tvinga sina allierade att vidta konfrontativa åtgärder, säger Lavrov enligt Interfax.

Bryssel, TT

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt. Enligt brittiska läkare kan de bland annat ha drabbats av hjärnskador. Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Fakta: Åtgärder efter Salisbury-attacken

Här är några av de åtgärder som genomförts eller aviserats efter giftattacken i Salisbury:

  1. EU: Har kallat hem ambassadören i Moskva för konsultationer i Bryssel.
  2. Storbritannien: Har utvisat 23 ryska diplomater och meddelat att inga tunga politiska besök kommer att göras i Ryssland under fotbolls-VM.
  3. Lettland: Kommer att utvisa "en eller flera" ryska diplomater.
  4. Tjeckien: Besked om att utvisa "flera" väntas på måndag.
  5. Danmark: Ska fundera under helgen.
  6. Sverige: "Ska titta på vad vi kan göra ytterligare", enligt statsminister Stefan Löfven.

ANNONS