Efter attacken i Nice stoppas många evenemang

2:32 min

I Paris ställs många evenemang in efter attacken i Nice för en dryg vecka sen. Det görs med hänvisning till det förlängda undantagstillståndet som ger myndigheterna rätt att förbjuda folksamlingar.

Nästa helg skulle "Annie Hall" av Woody Allen ha visats på utebion på Place des Vosges, men det har ställts in på grund av att arrangörerna inte kunde garantera säkerheten. Och utebion är bara ett av flera evenemang som stoppats i Paris de senaste dagarna.

På en bänk vid torget sitter Chris Greywoode och Hanna Jeffreys från London. De är i Paris för att se en av världens största streetbasket-turneringar som spelas vid Eiffeltornet varje sommar. Men i fredags fick de ett mejl om att festivalen inte blir av.

– Jag är helt förkrossad, basketspelaren Kobe Bryant skulle ju ha varit här, säger Chris och skakar på huvudet.

I lagtexten till det nya undantagstillståndet i Frankrike, som antogs i veckan och ska gälla fram till januari 2017, finns det inskrivet att myndigheterna har rätt att förbjuda folksamlingar. De stoppade evenemangen uppfyller inte polisens säkerhetskrav.

Samtidigt har Paris borgmästare Anne Hidalgo kallat kulturella evenemang en "motståndshandling". Och hon har beslutat att genomföra "Paris Plages" som består av lekar, spel och musik vid floden Seine.

Framför nedfarten till floden står en polisbuss och spärrar av så inga fordon kan ta sig ner. Vid säkerhetskontrollen träffar jag Parisbon Soufiane Fekak som tycker det är fel att ställa in evenemang.

– Då ger man efter för rädslan, säger han.

Men det är inte alla som klarar att ha roligt med kamouflageklädda soldater med automatvapen bredvid. Rosaline Diaz, på besök från Danmark, har svårt att slappna av.

– Jag känner mig lite rädd, säger hon, och alla poliser och militärer här gör faktiskt att jag blir ännu räddare.