Folksam har nu inlett en internutredning för att undersöka hur marknadsföringen genomförts. Foto: TT

Konsumentverket kritiserar Folksam för vilseledande marknadsföring

Publicerad

Flera privatpersoner har anmält Folksam för vilseledande marknadsföring efter att ha fått försäkringserbjudanden, utformade som fakturor och betalningspåminnelser.

Adresserade brev med försäkringserbjudanden har skickats ut till privatpersoner som inte är kunder hos Folksam. Men erbjudandena ser layoutmässigt ut som fakturor med avi och formulerade som betalningskrav.

– Egentligen är det reklam i det här fallet och det ska inte utformas som fakturor, för då riskerar konsumenterna att betala för något som man inte har beställt, säger Gabriella Fenger Krog, Konsumentverkets enhetschef på rättsenheten. 

Vilseledande marknadsföring

Konsumentverket har nu uppmärksammat brister i Folksams marknadsföring efter att ha fått in flera anmälningar från personer som inte betalat, men känner sig lurade. Myndigheten skriver i bedömningen att marknadsföringen anses vilseledande och utelämnar väsentlig information eftersom erbjudandet snarare uppfattas och benämns som en faktura och att konsumenten är bunden och skyldig att betala.

– Det här försvårar för kunderna att ta ett välgrundat affärsbeslut. De anmälningar som vi fått in tyder på att man blivit vilseledd och trott att det är en faktura som man måste betala, säger Gabriella Fenger Krog.

Efter att personerna kontaktat Folksam har de uppmanats bortse från erbjudandet om inget intresse finns. Men därefter har ytterligare brev dykt upp i brevlåda, då med formuleringar som ”påminnelse, obetald försäkring” och att premien måste betalas inom ett visst datum för att försäkringen ska fortsätta gälla. En försäkring som personerna i fråga, aldrig har tecknat.

Internutredning inleds

Folksam har nu inlett en internutredning för att undersöka hur marknadsföringen genomförts.

– Vi håller just nu på att undersöka internt vad som har hänt, säger Folksams presschef Kajsa Moström.

– Vi har inga möjligheter att kommentera fallet närmare eftersom vi arbetar med ett yttrande just nu men vi ska gå till botten med det här.

I slutet av mars ska Folksam lämna ett yttrande till Konsumentverket, som därefter bedömer om ärendet ska tas vidare.

– Vi är glada att Konsumentverket finns och gör oss uppmärksamma om detta. Vi tar det här på största allvar och ska se vad vi bör göra för att det inte ska hända igen, säger Kajsa Moström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.