Marie Hebelius Svahn och Jerry Carlsson – nya näringslivsreportrar på Hallands Affärer, samt Hallands Nyheter och Hallandsposten.
Marie Hebelius Svahn och Jerry Carlsson – nya näringslivsreportrar på Hallands Affärer, samt Hallands Nyheter och Hallandsposten. Bild: Anders Andersson

Marie & Jerry har fokus på Hallands näringsliv

Möt våra nya näringslivsreportrar, Marie Hebelius Svahn och Jerry Carlsson. Förutom att skriva för det nya månadsmagasinet Hallands Affärer levererar de dagliga nyheter om just precis det: Hallands Affärer.

ANNONS
|

Marie, vem är du?

– En småföretagardotter på 58 år som jobbat som journalist i över 30 år, både för kvällspress och morgonpress. När jag inte arbetar umgås jag med make och vänner, sjunger i kör och myser hemma i Väröbacka i vår röda Hallandslänga från 1800-talet.

Varför valde du att bli näringslivsreporter?

– Därför att det här är ett område jag hittills inte stuckit min näsa i. Visst har jag fått möjligheten att skriva om företag och arbetsliv tidigare, men inte på ett så här konsekvent sätt. Efter bara några få veckor på posten inser jag hur otroligt mycket som händer bland företagen i Halland. Jag och min kollega Jerry Carlsson skulle behöva klona oss.

ANNONS

Det roliga med jobbet?

– Att få arbeta självständigt och hitta nyheter på egen hand. Jag är mycket mottaglig för tips och idéer. Allt i den vägen tas tacksamt emot, även om det såklart är vi på tidningen som väljer vad vi vill skriva om. Jag trivs som allra bäst när jag får vara ute och träffa folk som sysslar med grejer som jag inte har en susning om. Då gäller det att fråga och fråga igen - och det gör jag.

– Jag gillar storys. Såna som lämnar känslan "Gud, varför kan det inte hända mig" eller "Tack gode gud att det inte hände mig." Alltså sånt som sticker ut, överraskar och skapar diskussion.

Det mest utmanande med jobbet?

– Att inte falla i fällan och skriva ren textreklam. Det måste finnas ett visst mått av allmänintresse i storyn, en krok som vi i branschen brukar säga. Och så får det inte bli för siffermässigt. En artikel om ett bokslut med bara siffror, utan konkreta exempel, är ett riktigt sömnpiller.

Vilket är ditt drömreportage?

– Jag skulle vilja hänga med Gekås ägare en dag på jobbet i Ullared. Om Torbjörn Bäck och Thomas Karlsson läser detta så kanske ni får se det reportaget i nästa nummer av Hallands Affärer.

ANNONS

Jerry, vem är du?

– Jag är bosatt i Ödåkra, strax utanför Helsingborg, och har jobbat som journalist sedan 1997. Under de senaste tolv åren har jag drivit egen frilansbyrå och har bland annat haft uppdrag på Högskolan Kristianstad samt arbetat som lokalredaktör på en rad olika dagstidningar.

Varför valde du att bli näringslivsreporter?

– Eftersom jag anser att näringslivets roll blir allt mer viktig i dagens moderna samhälle. Jag har själv drivit företag i många år och fick då upp ögonen för de frågor som jag själv nu kommer att möta i mitt dagliga arbete.

Det roliga med jobbet?

– Att den ena dagen är inte den andra lik. Kontrasterna är en del av vardagen. Dessutom har jag alltid drivits av nyfikenhet samt viljan att veta mera och förstå min samtid. Det är även mycket stimulerande att få återkoppling från en kunnig och engagerad läskrets.

Det mest utmanande med jobbet?

– Att beskriva sanningen, hur ljus och mörk den än må vara. Den ena dagen kan mitt arbete handla om att skildra den drivna entreprenören som med små medel lyckats att förverkliga sitt drömprojekt. Nästa dag kan det handla om att återge en betydligt mörkare verklighet i form av nedläggningar och uppsägningar.

ANNONS

Vilket är ditt drömreportage?

– Jag vill känna små och medelstora företagare på pulsen inför det kommande valet. Vilka är de viktigaste valfrågorna och vilka regler vill de förändra för att verksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas i en positiv riktning? En vision som jag för övrigt tänker att realisera.

ANNONS