Pressmeddelande -

iBVD - en byggvarudeklaration för installationsprodukter

El-, kabel-, VA- och VS-branscherna (leverantörer och grossister) har gemensamt arbetat fram en byggvarudeklaration som ska vara saklig, kvalitativ och relevant för installationsprodukter. Utgångspunkten har varit de olika dokument som branscherna idag använder och ambitionen är att underlätta övergången till en mer digitaliserad information.

För att möta behovet av lätt tillgänglig miljöinformation har el- och VVS-branschen samlats kring en byggvarudeklaration anpassad för installationsprodukter, iBVD. Informationen kopplas mot RSK-nummer (för VVS-produkter) respektive E-nummer (för elprodukter), alltså de väletablerade system som används av tillverkare, grossister och installatörer.
Ett viktigt syfte har varit att förenkla för den som ska fylla i informationen genom att säkerställa att informationen är relevant för installationsprodukter och att stöd finns för att underlätta inmatning. Byggvarudeklarationen ska täcka behovet, med syftet att deklarera materielinnehåll och resurs- och miljöpåverkan under produktens livscykel, oavsett var i värdekedjan informationen efterfrågas.

  • Med iBVD får vi ett verktyg där all relevant information finns med och där branschen tillsammans utvecklar lösningen inklusive vägledning anpassat för respektive sortiment. Det kommer att underlätta arbetet med att samla in och dokumentera informationen för oss i tillverkarledet, säger Dennis Klangebo, Development Engineer på FM Mattsson Mora Group, som medverkar i arbetsgruppen för iBVD.

Under arbetet med att ta fram kravbilden för iBVDn har ambitionen varit att så långt som möjligt använda etablerade begrepp med syftet att alla delar i värdekedjan ska kunna tolka informationen på samma sätt. Det är en förutsättning för att kunna skapa rationella processer. Exempelvis används ämneslistor för kemiska ämnen och legeringar med koppling till CAS/EG-nummer och kandidatlistan.
Byggvarudeklarationer används idag som underlag till de flesta av miljöbedömningssystemen, exempelvis Byggvarubedömningen och Sundahus. Med iBVDn är ambitionen att underlätta arbetet med att få in information ytterligare ett steg.

  • En förankring av informationsbehovet, där vi talar samma språk och använder samma begrepp, kommer att underlätta för oss i vårt arbete, säger Jonny Hellman, vd på Byggvarubedömningen.

De båda produktdatabaserna inom el- och VVS-branschernas respektive styrelse har gett en klar inriktning att samarbeta kring byggvarudeklarationer för installationsmaterial och göra informationen tillgänglig via branschernas artikelnummersystem, RSK-nummer (VVS) respektive E-nummer (el).

  • Att kunna koppla informationen mot beställningsbara artiklar även inom det här området är ett stort steg framåt, säger Sverker Skoglund, vd på branschföreningen SEG Sveriges Elgrossister.
  • Vi ser en stor fördel med att informationen finns samlad i branschdatabaserna, säger Matti Weineland, Senior Specialist/ Quality & Environment på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Följande organisationer deltar i samarbetet byggvarudeklaration för installationsprodukter - iBVD:
SEG Sveriges elgrossister, Selcable, EL - Elmateriel Leverantörerna, RGF - Svenska Rörgrossistföreningen VVS och VVS-Fabrikanternas Råd samt representanter från tillverkande företag och Byggvarubedömningen.
Projektets partner för utveckling av systemstöd och verktyg är Softronic.

För ytterligare information kontakta Lisa Barthon (VVS Fabrikanternas råd) 08-24 14 91, Hans Karlsson (VVS Information Data) 08-556 95 786 eller Sverker Skoglund (SEG Sveriges Elgrossister) 08-663 01 33.

Relaterade länkar

Kategorier

  • byggvarudeklaration
  • miljöinformation
  • installationsprodukter
  • miljöbedömningssystem

VVS Information Data AB ägs till lika delar av Svenska Rörgrossistföreningen VVS och VVS Fabrikanternas Råd och har som uppgift att skapa nytta för branschen genom effektiva produktinformationslösningar.

www.vvsinfo.se