Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus käsittelee viime kesänä tapahtunutta, Suomen oloissa poikkeuksellista koruvarkautta.

Kolmea ulkomaalaismiestä syytetään törkeästä varkaudesta 1.–2. heinäkuuta 2020 Seinäjoella. Varkaus kohdistui Kultatähti Oy:n liikkeeseen, joka sijaitsi Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan omistamassa kiinteistössä.

Syyttäjän mukaan teko oli suunnitelmallinen, minkä johdosta kolmen vastaajan rangaistusta tulee koventaa. Miehille vaaditaan ehdottomia vankeusrangaistuksia.

”Keikka” alkoi, kun miehet tulivat heinäkuun 1. päivän iltana Prisma-kauppakeskuksen tiloihin. Syyttäjän mukaan kolmikko meni vessaan, jossa yksi miehistä autettiin vessan katosta läpi. Mies ryömi välikaton sisälle ja piiloutui sinne yöksi.

Miljoona vanhaa markkaa

Vuorokauden vaihduttua syytetty siirtyi välikatossa koruliikkeen yläpuolelle ja teki välikattoon reiän. Syyttäjän mukaan mies pudottautui liikkeeseen köyden avulla. Hän keräsi reppuunsa väitetysti 165 000 euron arvosta kultaa ja koruja. Koruliikkeestä katosivat muun muassa kaikki timantti- ja kihlasormukset sekä kultaketjut.

Kanssasyytetyt olivat poistuneet kauppakeskuksesta illalla ja palasivat nyt paikalle. Syyttäjän mukaan he auttoivat koruvarkaan wc-tilojen kautta ulos. Kolmikko poistui paikalta. Korusaalis jäi kateisiin.

– Anastus on tehty murtautumalla ja anastuksen kohteena on ollut erittäin arvokas omaisuus. Tekotapa ja -olosuhteet huomioon ottaen on tekoa myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessa.

Ainakin yksi syytetyistä kiistää rikoksen. Mies väittää, että pelkät valvontakameratallenteet eivät todista hänen osallisuuttaan, vaan pelkän Prismassa vierailun.