Tjejfiskets dag i Piteå är till för att locka fler kvinnor i alla åldrar att börja fiska. När bilden togs på söndagseftermiddagen var det ett 30-tal fiskare runt Djuptjärn i Svensbyn. Foto: privat

Fiske bara för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i alla åldrar – såväl erfarna som nybörjare – kommer när det är Tjejfiskets dag i Piteå.

– Det behövs verkligen en speciell dag för tjejfiske, säger Therese Lundin, en av arrangörerna.

Det har varit ett års uppehåll med Tjejfisket i Piteå men i dag var arrangemanget tillbaka och som vanligt hölll man till vid Djuptjärn i Svensbyn.

”Fisket har mycket att ge”

– Det är en längre startsträcka för många tjejer att börja fiska och vi vill hjälpa dem att komma igång. Det finns ingen anledning, annat än traditioner, till att sportfiske är så mansdominerat, säger Therese Lundin.

Hon har i många år varit aktiv i Fjällorna, en fiskeförening för just kvinnor.

– Jag har fiskat sedan jag var femton år och snart är jag trettio och jag vill att andra tjejer ska upptäcka hur mycket fisket har att ge. Det är både spännande och avkopplande samtidigt som man får se många nya platser.

Alla åldrar

Första gången Tjejfiskets dag arrangerades i Piteå så deltog femton personer.

– Men tre år senare kom det hundra personer så nog har vi fångat upp ett intresse. Den yngsta som varit med var ett och ett halvt år och den äldsta damen hade fyllt åttio. Det är så fint att fiske kan samla kvinnor över genrationsgränserna, säger Therese Lundin.

Hitta fiskekompisar

Till kvinnor som vill ha en fiskekompis är tipset att gå med i nätverket Fjällorna.

–  Det verkar som att många kvinnor fiskar för att de har en sambo som gör det, men det behöver man inte vara beroende av. Via Fjällorna kan man hitta tjejkompisar att åka ut och fiska med ifall man vill ha sällskap, säger Therese Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.