Svampigt tyg fångar upp tungmetaller i vatten

1:31 min

Farliga tungmetaller läcker ständigt ut med dagvatten från vägar och städer. Ett nytt sätt att stoppa läckaget är textilier i form av juteväv med en silande svampbeläggning.

Tyget kan liknas vid en handduk och på ytan ska svamp kunna odlas.

– Den är vävd med något som heter en våffelbindning. På så sätt får man alltså en svamp och ett tyg som tillsammans ger ett vattenreningssystem, säger Nils-Krister Persson som är forskningsledare vid Smart textiles technology lab vid högskolan i Borås.

Svamp är bra på att ta upp tungmetaller, och genom att sänka ner de buckliga tygsjoken i dagvattendammar, eller i andra vattenflöden runt vägar och i städer, kan zink, koppar och kadmium hindras att ta sig vidare ut i naturen.

Annika Holmén, VA-chef i Skövde kommun, tycker att tekniken låter intressant.

– Vi är väldigt nyfikna på den nya tekniken som kommer kring dagvattenrening. Kunskapsläget är inte jättebra när det gäller dagvattnet, vi har dålig koll på vattendragens status, säger Annika Holmén.

De svampbeklädda textiliernas förmåga att suga upp tungmetaller ur dagvatten har testats både i labbmiljö och ute i verkligheten. Produkten är inte helt färdigutvecklad, men Nils-Krister Persson hoppas på en storskalig produktion inom några år.

Tekniken kan inte rena fullständigt, men innebär en god hjälp.

– Ja, i det här fallet är det ett ganska förbisett problem med dagvatten, och att åtminstone rena någonting är bättre än att det går orenat ut i åar och sedan rinner ut i sjöar och sedan i haven, säger Nils-Krister Persson.

Smarta textiler och textil som vattenrenare är ämnet för dagens Vetandets värld i P1 klockan 12.10