Joanna Koziel en haar vriend in haar gesloten café. © Patrick De Roo

Cafébazin die rondrijdt met foodtruck riskeert boete tot 4.000 euro: “Eigenlijk was er geen verschil met de levering van een pizza”

Een ronde met een foodtruck door het dorp komt cafébazin Joanna Koziel (35) van café ’t Hoekske in Walem (Mechelen) duur te staan. Het voertuig van haar vriend is in beslag genomen en ze riskeert een boete tot 4.000 euro. “Het spijt me. Het was goed bedoeld. Ik wilde mijn klanten alleen maar verrassen met gratis pintjes. Ik mis hen”, reageert ze.

Sven Van Haezendonck

Een tweetal jaar staat Joanna Koziel (35) uit Sint-Katelijne-Waver al achter de toog van het populaire café in de Koning Albertstraat. In de zomer van vorig jaar heeft ze de zaak overgenomen, maar toen kwam de coronacrisis. “Ik heb meteen mijn café gesloten en tot het opnieuw open mag, komt er geen mens binnen. Ik ben niet achterlijk. We verliezen inkomsten, maar de gezondheid gaat voor”, zegt ze.

Haar vriend is traiteur en levert maaltijden aan huis. “De foodtruck is van hem en zo ontstond afgelopen donderdag het idee om eens met pintjes door enkele straten van Walem te rijden. Het was de bedoeling om hooguit een uurtje rond te rijden. Ik wilde gewoon mijn klanten eens verrassen”, zegt ze. Met een half vat Maes en een bak Jupiler begonnen Joanna Koziel en haar vriend zaterdagavond aan hun tocht door Walem. “Van een feestje was geen sprake. We bleven stilletjes rijden en telkens kwam een klant enkele pintjes halen: een man voor zijn vrouw of iemand voor enkele buren. Alles gebeurde op een veilige afstand en ik droeg zelf handschoenen en een mondmasker. Eigenlijk was er geen verschil met de levering van een pizza. Veel mensen apprecieerden het gebaar”, vertelt Koziel.

© RR

Niet-essentiële verplaatsing

Toch had niet iedereen het begrepen op de actie, want zaterdagavond liep bij de lokale politie Mechelen-Willebroek een melding binnen van een rondrijdend café. Hoe goedbedoeld ook, volgens de politie was het initiatief volledig in strijd met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo was er een horecazaak geopend, terwijl dat niet toegelaten is. Bovendien ging het om een niet-essentiële verplaatsing. Daarvoor krijgt haar vriend een boete van 250 euro. “Dat geef ik graag toe, daar gingen we achteraf bekeken in de fout”, zegt Joanna Koziel.

“Het initiatief betekende meteen ook dat bewoners uit hun woning werden gelokt en dat aan de aanhangwagen samenscholingen ontstonden”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie. De cafébazin zelf betwist dat. “Er heeft nooit meer dan één persoon aan de foodtruck gestaan en toen de politie arriveerde, waren we al gestopt”, geeft ze aan. Tegen Koziel is een proces-verbaal opgesteld en ze riskeert een boete tot 4.000 euro. Doordat de aanhangwagen zich verplaatste terwijl er iemand in stond, is er ook een verkeersovertreding begaan.

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) kan niet lachen met de actie. Hij liet de foodtruck en de bestelwagen die hem trok in beslag nemen. “Sommigen hebben blijkbaar de ernst van de situatie nog niet begrepen en lappen dan maar alle regels flagrant aan hun laars. Het rondrijden met een foodtruck van waaruit drank wordt bedeeld is een flagrante inbreuk en getuigt van een onbegrijpelijke lichtzinnigheid. Zulke onverantwoordelijke initiatieven dreigen de maatregelen die we allemaal al weken volhouden teniet te doen”, legt hij uit. In ’t Hoekske kijken ze al uit naar de periode na corona. “Dan halen we alles dubbel in”, zegt Joanna Koziel nog.

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER