Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens bästa restauranger korade: Ettan finns i Italien – också Ekenäs har bidragit till topp 50

Från 2018
Uppdaterad 20.06.2018 10:30.
Massimo Botturas restaurang Osteria Francescana utsågs till världens bästa restaurang 2018.
Bildtext Massimo Botturas restaurang Osteria Francescana utsågs till världens bästa restaurang 2018.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

De femtio bästa restaurangerna i världen har återigen utsetts av The World's Best Restaurant Academy. De nordiska restaurangerna Maaemo och Geranium finns också med bland de bästa.

I år toppas listan av den italienska restaurangen Osteria Francescana i Modena. Restaurangen ägs av Massimo Bottura och toppade listan också för två år sedan.

Bottura är känd för att han på ett lekfullt sätt använder lokala råvaror. En av hans rätter består uteslutande av parmesanost i olika formationer och konsistenser, och heter ”Fem åldrar av Parmigiano Reggiano”.

Bottura tar också ofta och gärna influenser från konsten. Han kommenterar till exempel sin dessert "Oj, jag tappade citronpajen" så här:

– I konsten ses misstaget som en möjlighet, men du måste ha förmågan att se de här möjligheterna.

På andra, respektive tredje plats kommer familjeägda El Celler de Can Roca i spanska Girona och Mirazur i franska Menton.

Hela listan finns här.

Två nordiska restauranger finns med bland de femtio första. Närmare bestämt danska Geranium i Köpenhamn på en 19:e plats och restaurangen Maaemo i Oslo, på en 35:e plats.

Norska Maaemo grundades av bland andra den Ekenäsbördige krögaren Pontus Dahlström.

Peru en prisad gourmetdestination

Sex av de tio bästa restaurangerna i år är europeiska, men i den absoluta toppen ryms också två restauranger från Peru. Central och Maido finns båda i huvudstaden Lima.

Peru har blivit en gourmetdestination till stor del tack vare den rika mängd råvaror som finns i dess väldigt varierande landskap med stora höjdskillnader.

Menyn och rätterna på restaurangen Central har byggts upp utgående från just höjdgrader.

Virgilio Martinez är grundaren till den peruanska restaurangen Central.
Bildtext Virgilio Martinez har omvärderat idén om peruansk mat på sin restaurang Central.
Bild: AOP

Det är över 1 000 kockar, matskribenter och beresta gourmeter som röstar fram listan över världens bästa restauranger. Priserna delades ut vid en ceremoni i Bilbao i Spanien.

Källor: Reuters, Yle