Norsk Lovtidend logo

Forskrift om olje- og fettholdig avløpsvann, Vestvågøy kommune, Nordland

DatoFOR-2018-06-19-932
Ikrafttredelse22.06.2018
Gjelder forVestvågøy kommune, Nordland
HjemmelLOV-1981-03-13-6-§9, FOR-2004-06-01-931-§15-6
Kunngjort22.06.2018   kl. 14.30
Journalnr2018-0535
KorttittelForskrift om olje- og fettholdig avløpsvann, Vestvågøy

Hjemmel: Fastsatt av Vestvågøy kommunestyre 19. juni 2018 med hjemmel i lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) § 9 og forskrift 1. juni 2004 nr. 931 om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften) § 15-6.

Kap. 1. Innledende bestemmelser

§ 1.Formål

Forskriften sitt formål er å fastsette bestemmelser og krav til utslipp, herunder påslipp, av oljeholdig avløpsvann, samt påslipp av fettholdig avløpsvann.

§ 2.Teknisk grunnlag

Tekniske krav i denne forskriften er basert på:

NS-EN 858-1 og 858-2: Utskillere for lette væsker - del 1 og 2.
NS-EN 1825-1 og 1825-2: Fettutskillere - del 1 og 2.

§ 3.Definisjoner

a)Avløpsvann: både sanitært og industrielt avløpsvann og overvann.
b)Sanitært avløpsvann: avløpsvann som i hovedsak skriver seg fra menneskers stoffskifte og fra husholdningsaktiviteter, herunder avløpsvann fra vannklosett, kjøkken, bad, vaskerom og lignende.
c)Avløpsnett: Et transportsystem som samler opp og fører avløpsvann fra bolighus eller andre bygninger med innlagt vann.
d)Den ansvarlige: Den som er ansvarlig for virksomheten. Som ansvarlig regnes den som kan holdes ansvarlig, jf. forurensningsloven § 7.
e)Fettholdig avløpsvann: avløpsvann som inneholder vegetabilsk og/eller animalsk fett.
f)Frityrfett: fett som brukes til fritering av mat.
g)Oljeholdig avløpsvann: avløpsvann som inneholder motorolje, smørefett, parafin, white-spirit, bensin og lignende.
h)Påslipp: tilførsel av avløpsvann til offentlig avløpsnett.
i)Virksomhet: bruker av olje- og fettutskiller.
j)Hjemmelshaver: eier/fester av eiendom/bygg der olje- eller fettutskiller er plassert.

Kap. 2. Virkeområde

§ 4.Oljeutskillere

Bestemmelsene gjelder for virksomheter som har utslipp, herunder påslipp av oljeholdig avløpsvann, fra:

a)Bensinstasjoner
b)Vaskehaller for kjøretøy
c)Motorverksteder
d)Bussterminaler
e)Verksted og klargjøringssentraler for kjøretøy, anleggsmaskiner og skinnegående materiell.
f)Anlegg for understellsbehandling som enten har vaskeplass, smørehall, servicehall eller lignende.

§ 5.Fettutskillere

Bestemmelsene gjelder for virksomheter som har påslipp av fettholdig avløpsvann, herunder:

a)Restauranter
b)Kafeer/konditorier/Bakerier
c)Catering/ferdigmatprodusenter
d)Gatekjøkken/kiosker
e)Kantiner
f)Slakterier
g)Margarin- og matoljeindustri
h)Kjøtt-/fiskeforedlingsbedrifter
i)Hermetikkindustri
j)Meierier
k)Friteringsindustri
l)Røkerier
m)Matbutikker med steke-/grill-/ferskvareavdeling.

Kommunen kan fastsette at bestemmelsene i denne lokale forskriften også skal gjelde for virksomheter som ikke er nevnt her, men har påslipp av fettholdig avløpsvann.

Kap. 3. Generelle bestemmelser

§ 6.Ansvarlig for olje- og/eller fettutskillere

Tillatelse til utslipp, herunder påslipp av oljeholdig avløpsvann, samt påslipp av fettholdig avløpsvann til kommunalt avløpsnett, er et søknadspliktig tiltak som skal godkjennes av Vestvågøy kommune.

Det gjelder ny virksomhet, eksisterende virksomhet og ved endring av eksisterende virksomhet.

Tillatelsen skal søkes av og gis til den ansvarlige for virksomheten. Det er denne som står ansvarlig overfor kommunen at vilkårene i tillatelsen overholdes.

§ 7.Krav om tillatelse

Ingen kan sette i verk nye utslipp, herunder påslipp, av oljeholdig avløpsvann eller påslipp av fettholdig avløpsvann eller øke disse vesentlig, uten at tillatelse er gitt i medhold av denne forskriften.

Krav om tillatelse gjelder også påslipp av avløpsvann etablert før 1. januar 2006.

Tillatelser til utslipp av oljeholdig avløpsvann gitt i medhold av forurensningsloven og tilhørende forskrifter før 1. januar 2007, er fortsatt gjeldende med følgende endringer: § 16 i denne forskrift erstatter tillatelsens krav til utslipp fra 31. desember 2007, dersom tillatelsens krav til rensing er mer lempelig enn rensekravene i § 16.

For de virksomheter som har egne utslippstillatelser fra statlig forurensningsmyndighet skal disse betraktes som uavhengig av kommunens krav. I henhold til forurensningslovens § 7 skal virksomheten unngå unødvendig forurensning, selv om kravene fra statlig forurensningsmyndighet overholdes.

§ 8.Søknad om tillatelse

Ved etablering av nye eller vesentlig endring av eksisterende utslipp eller påslipp av olje- og/eller fettholdig avløpsvann, skal den ansvarlige sørge for at det er utarbeidet en skriftlig, fullstendig søknad som inneholder de nødvendige opplysninger for kommunens behandling.

Kommunens søknadsskjema skal benyttes.

§ 9.Behandling av søknad

For behandling av søknad om utslipp eller påslipp av olje- og/eller fettholdig avløpsvann, gjelder bestemmelsene i forurensningsforskriften § 15-5.

§ 10.Vann og avløpsetatens rett til kontroll

Kommunen skal ha uhindret adgang til eiendom der forurensning kan oppstå eller har oppstått. Kommunen kan kreve å få lagt fram og få granske dokumenter og annet materiale som angår olje- og/eller fettutskilleranlegget og driften av dette.

§ 11.Nedleggelse

Dersom virksomheten legges ned eller stanses, skal det senest en måned på forhånd gis melding til kommunen.

Olje- og fettutskilleranlegg som permanent tas ut av bruk skal tømmes, renses, fjernes og leveres til godkjent avfallsmottak. Dokumentasjon på utført arbeid skal sendes til Vestvågøy kommune, vann- og avløpsavdeling. Avløpsledning for oljeutskilleranlegget skal plugges i forgreiningspunktet til kommunal ledning. Alle sluk som har drenert til oljeutskilleranlegget skal plugges.

§ 12.Eierskifte

Dersom bedriften overdras til ny eier, skal melding sendes kommunen senest en måned før eierskifte.

§ 13.Kostnader

Dersom virksomhetens avløpsvann fordyrer eller har uheldig virkning på driften av kommunens vann eller avløpsnett, kan kostnadene for utbedring og/eller reparasjon faktureres virksomheten.

§ 14.Tvangsmulkt

For å sikre at bestemmelsene i denne forskriften blir gjennomført, kan kommunen treffe vedtak om tvangsmulkt i medhold av forurensningsloven § 73, jf. forurensningsforskriften § 41-6.

§ 15.Klage

Enkeltvedtak fattet med hjemmel i denne forskriften, kan påklages til kommunens klageorgan etter forvaltningslovens bestemmelser. Klagen sendes til den instans som har fattet vedtaket.

For enkeltvedtak fattet av kommunestyret er fylkesmannen klageinstans.

Kap. 4. Krav til olje- og fettutskillere

§ 16.Oljeholdig avløpsvann

Ved utslipp, herunder påslipp, av oljeholdig avløpsvann skal oljeinnholdet ikke overstige henholdsvis 20 mg/l og 50 mg/l​1 . Temperatur ut fra oljeutskiller skal ikke overstige 45 grader celsius.

Oljeholdig avløpsvann skal før utskiller passere sandfang eller lignende renseinnretning dimensjonert for maksimal reell vannbelastning. Nødvendig sikkerhet mot akuttutslipp skal ivaretas.

Oljeutskillere skal dimensjoneres og installeres i henhold til NS-EN 858-1 og NS-EN 858-2.

Oljeholdig avløpsvann skal ikke ledes til kommunens overvannsnett.

120 mg/l gjelder ved etablering av nytt utslipp eller ved øking av eksisterende utslipp. 50 mg/l gjelder for eksisterende anlegg. Virksomheter som ikke klarer å innfri krav forventes å gå i dialog med kommunen. Frist for oppgradering av gamle utskillere vil bli fastsatt etter avtale.

§ 17.Fettholdig avløpsvann

Ved påslipp av fettholdig avløpsvann skal fettinnholdet ikke overstige 150 mg/l. Temperatur ut fra fettutskiller skal ikke overstige 30 grader celsius.

Fettutskillere skal dimensjoneres og installeres i henhold til NS-EN 1825-1 og NS-EN 1825-2.

Fettholdig avløpsvann skal ikke ledes til kommunens overvannsnett.

Konsentrerte fettmengder som for eksempel stekefett eller frityrfett skal ikke ledes til utskiller, men leveres som avfall. Frityrfett skal samles opp og leveres til godkjent mottak.

§ 18.Sanitæravløpsvann og overvann

Spillvann fra WC og andre sanitærinstallasjoner samt overvann skal ikke ledes til utskiller.

§ 19.Krav til bruk av vaske- og avfettingskjemikalier

Den ansvarlige skal tilstrebe å optimalisere kjemikaliebruk for både å redusere utslipp av forurensende eller uønskede stoffer, samt stoffer som reduserer olje- og fettutskilleren sin renseeffekt.

-Alt innhold skal være dokumentert miljøvennlig.

§ 20.Utførelse

Materiale og utførelse av utskillere skal tilfredsstille gjeldene Norsk Standard, jf. denne forskrifts § 2. Det er virksomheten som har ansvar for at sandfang og olje- eller fettutskiller, eller eventuelt annet godkjent utstyr, er dimensjonert i forhold til den belastningen som kan tenkes å forekomme.

§ 21.Inspeksjons- og kontrollkum

Umiddelbart nedstrøms utskilleren skal det være en inspeksjons- og kontrollkum som gir mulighet for å ta prøver av avløpsvannet. Det skal installeres prøvetakingskum på eksisterende oljeutskillere.

Kummen skal være tilgjengelig for inspeksjon til enhver tid.

Kap. 5. Krav vedrørende tømming, drift, vedlikehold og dokumentasjon

Virksomheten skal ha nødvendig drift- og vedlikeholdsrutiner for å sikre at utskiller fungerer optimalt ut fra aktiviteten ved bedriften.

Virksomheten skal til enhver tid ha en gyldig avtale med et godkjent firma for regelmessig tømming og kontroll av utskilleren. Kommunen skal ha kopi av avtalen.

§ 22.Tømming

Regelmessig tømming og rengjøring er av avgjørende betydning for olje- og fettutskillerens effekt.

Oljeutskiller og oppsamlingstanker for utskilt olje skal tømmes minst en gang per år, og ellers når det måtte være nødvendig for å overholde utslippskrav. Olje som holdes tilbake i oljeutskilleren regnes som farlig avfall og omfattes av avfallsforskriftens kap 11. Farlig avfall. Det kan søkes om mindre hyppig tømming dersom akkumulert mengde olje er liten over tid.

Fettutskillere skal tømmes 3-12 ganger pr år. Det kan søkes om mindre hyppig tømming dersom akkumulert mengde fett er liten over tid.

§ 23.Prøvetaking og analyse

For oljeutskillere gjennomføres representative målinger for å dokumentere utslippet eller påslippet til kommunalt nett. Før tømming skal det tas ut minst en representativ prøve pr. år fra inspeksjons-/kontrollkummen. For større virksomheter eller utskillere med høy belastning og/eller omfattende kjemikaliebruk, kan kommunen kreve at det gjennomføres flere prøver.

For fettutskillere gjennomføres prøvetaking av temperatur, ut fra utskilleren, ved full drift. Kommunen kan kreve at det skal tas representative prøver fra inspeksjons-/kontrollkum, jf. første avsnitt.

Den ansvarlige skal fortløpende vurdere resultatene fra prøvetakingen, og om nødvendig ta oppfølgende prøver for å avklare eller dokumentere avvikende resultater.

§ 24.Rapportering

Årsrapport vedlagt dokumentasjon på tømming og vedlikehold samt prøvetaking og analyse, skal sendes Vestvågøy kommune, vann- og avløpsavdeling innen 1. mars hvert år.

Kommunens skjema skal benyttes.

Kap. 6. Beredskap mot akutt forurensning

§ 25.Forebygging av akutte utslipp

Virksomheten plikter å gjennomføre forebyggende tiltak for å unngå, eventuelt begrense, risikoen for akutt forurensning.

§ 26.Varslingsplikt

Dersom det som følge av virksomhetens aktiviteter skulle oppstå akutte utslipp/påslipp, skal kommunen straks varsles. Virksomheten vil være økonomisk ansvarlig for konsekvenser av akutte utslipp.

Kap. 7. Ikrafttredelse

§ 27.Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft ved kunngjøring i Norsk Lovtidend.