Vi minskar problemen med ökade kunskaper

Slutreplik i frågan om att kvarg och hårdträning kan hota vår hälsa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-24

Vi vill att träning ska vara tryggt för alla. Forskning visar att personer som tränar på hög nivå (subelit, elit) inom sporter där vikt, kroppsform och uthållighet står i fokus löper ökad risk att drabbas av ätstörningar, skriver debattörerna.

REPLIK. Vi tycker att det är roligt att vår debattartikel skapar engagemang – och vi tackar Daniel Berglind och Jacob Gudiol för hjälpen att tydliggöra en viktig poäng. Vi menar inte att träning och rörelse är skadligt i sig. Men kunskapen om övervikt och att vi behöver fysisk aktivitet är utbredd bland personer som arbetar med idrott och hälsa.

Att det finns risker kopplat till ätstörningar är däremot inte lika uppmärksammat. Den informationsruta som i vår artikel först saknades men sedan återinfördes, ger viktig information till ledare inom träning och idrott. Det handlar om varningstecken som hjälper tränare (och andra som leder aktiva) att upptäcka ätstörningar.

Vi vill att träning ska vara tryggt för alla. Forskning visar att personer som tränar på hög nivå (subelit, elit) inom sporter där vikt, kroppsform och uthållighet står i fokus löper ökad risk att drabbas av ätstörningar.

Idrottstränare har en möjlighet att förebygga och bemöta problematiken – om de får tillgång till rätt kunskap och verktyg. Därför har Frisk & Fri tagit fram en webbutbildning för idrottsledare. Syftet är just att bidra med verktyg för att förebygga, upptäcka och bemöta ätstörningar – men även tipsa om hur vi kan tala om kropp och kost på ett positivt sätt, något som eventuellt också gör att fler vill röra på sig.

Siffran i vår artikel, om hur svenskar tränar (från Eurobarometer), är ett resultat av självskattningar i intervjuer och ger därför en indikation om inställning till träning, inte faktisk data om träningsmängd. Vi vill också poängtera att det finns flera olika typer av ätstörningar. Här finns också de som lider av överätande utan kompensationsbeteenden, med övervikt som följd.

Thor Rutgersson, pressansvarig Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar
Sofia Selenius, utbildningskoordinator, We care och I care
Emma Forsén, leg. Psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.