ESS Studion haastattelussa on artisti Minja Koski, jolle Lahti on sopivan rosoinen, helppo ja ihmisläheinen kotikaupunki.

Makuuni konkurssiin, ketjulla Lahdessa kaksi liikettä

Elokuvavuokrausketju Makuuni on asetettu konkurssiin. Yritys jätti itse konkurssihakemuksen Pohjois-Savon käräjäoikeuteen.

Yrityksen kotipaikka on Mikkeli ja sillä on noin 20 liikettä eri puolilla Suomea. Lahdessa liikkeitä on kaksi, toinen Vapaudenkadulla ja toinen Launeenkadulla.

Lahden liikkeet olivat konkurssiuutisen jälkeen auki normaalisti, eikä niiden henkilökunta ollut vielä saanut mitään tietoa konkurssin seurauksista.

Makuuni haki kesäkuussa yrityssaneeraukseen. Saneerauksessa kävi kuitenkin ilmi, ettei yhtiö kykene maksamaan velkojaan eikä uutta rahoitusta saneerauksen jatkamiseksi löytynyt.

Yritys on ollut talousvaikeuksissa useamman vuoden ajan. Esimerkiksi vuodelta 2016 tappiota kertyi 1,2 miljoonaa euroa liikevaihdon ollessa seitsemän miljoonaa.

Makuunin suurimpia velkojia ovat Danske Bank ja Ticketmaster. Danske Bankilla on saatavia noin 410 000 euroa ja Ticketmasterilla noin 320 000 euroa. Kaikkiaan Makuunilla on velkoja reilut kaksi miljoonaa euroa.

Yhtiön varoiksi on konkurssihakemuksessa ilmoitettu makeisvarasto, jonka arvo on noin 1,2 miljoonaa euroa. Makuuni on kertonut aiemmin, että myynnistä suurin osa kertyi viime vuosina irtomakeisista.

– Elokuvavuokraamisen osuus on 35 prosenttia, karkkien 57 prosenttia, ja loput on sitten sipsiä, jäätelöä ja muuta, kertoi Makuunin toimitusjohtaja Hans Ehrnrooth Helsingin Sanomille syksyllä 2015.

ESS ei tavoittanut toimitusjohtajaa keskiviikkona.

Elokuvien vuokrausalan markkinoita ovat verottaneet monet uudet suoratoistopalvelut, esimerkiksi Netflix.

Konkurssin uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat. Lehden mukaan kymmeniä Makuunin liikkeitä on suljettu aivan viime aikoina.