Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåne

Man åker inte på vinresa för att supa sig full

Man åker inte på vinresa för att supa sig full, man gör det för att man har ett intresse, vill inhämta kunskap och smaka på och handla de ädla dryckerna som är ett hantverk, skriver flera skånska liberaler.

Tina Acketoft (L), riksdagsledamot från Höganäs.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Eva Hallmer Lindahl (L).
Foto: LIBERALERNA
Jeanette Bohman (L).
Foto: LIBERALERNA
Kerstin Peterson-Brodda (L).
Foto: LIBERALERNA
Anders Bengtsson (L).
Foto: LIBERALERNA
John Bohman (L).
Foto: LIBERALERNA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Redan 1999 klassades Sverige enligt EU:s regler som vinland och enbart i Skåne finns mer än 50 i dag verksamma vingårdar som samtidigt är 50 potentiella besöksnäringspunkter. Om dessa skulle ges möjlighet att sälja sina hantverksmässigt producerade drycker på sina gårdar så skulle lönsamheten och därmed sysselsättningen öka. Det skulle även positionera svensk vinodling och ta tillvara besöksnäringens avsikt att ge fullgod service till besökarna.


Matturismen utgör en stor del av den skånska besöksnäringen och intresset för mat ger även ett intresse för dryck. Det är en köpstark grupp av besökare som uppskattar de lokala producenterna av mat och dryck. Att handla lokala matprodukter att ta med hem är för turisten en viktig detalj. Att få handla med sig ett lokalt tillverkat vin direkt från vingården skulle höja upplevelsen och minnet av Skåne.


För dryckesproducenterna blir det ekonomiska utfallet mycket begränsad då ofta stora investeringar under etableringen väger tungt, samt att det tar många år innan framför allt vingårdarna når en produktion som kan ge inkomster. Investeringsviljan och tillväxtviljan är hög vilket skulle göra det verkligt och möjligt om tillverkarna även får sälja sina produkter på plats på sina gårdar. Om man frågar vinproducenterna så skulle 95,5 procent starta gårdsförsäljning om det gjordes möjligt. 


Det finns dock ett politiskt motstånd att göra gårdsförsäljning möjlig i Sverige. Folkhälsa och hot mot monopolet är de vanliga argumenten. Systembolaget hävdar att majoriteten av svenska folket vill ha kvar monopolet, samtidigt som undersökningar visar att lika stor andel vill att gårdsförsäljning ska bli möjlig. Men är det monopolet i sig man vill ha kvar eller är det Systembolagets närhet, utbud och kunskap? 

Systembolaget motarbetar gårdsförsäljning med folkhälsa som argument. Systembolaget säljer 105 miljoner billigt boxvin varje år och erbjuder hemleverans till dörren av max 96 helrör starksprit. Ställ det mot de skånska vinproducenterna som säljer lite drygt 17 000 liter vin via Systembolaget varje år.


Kunskap och småskalighet ger inte folkhälsoproblem, inte heller hotar det monopolet. Det har Finland bevisat. Det är inte till vingårdarna man åker för att fylla bilen med vin, då åker man över gränsen, till hamnen eller beställer hemleverans av Systembolaget. I andra vinländer är det tillåtet att använda substanser som är totalförbjudna i Sverige, det är till exempel sådan kunskap som besökare kan få ta del av direkt på vingården. Då vill man gärna köpa med sig av det vinet för att berätta om när man kommer hem. 


Sverige är klassat som vinland, då ska vi kunna agera som ett sådant. När vi åker till södra Europa så står vinresor högt på önskelistan. Man åker inte på vinresa för att supa sig full, man gör det för att man har ett intresse, vill inhämta kunskap och smaka på och handla de ädla dryckerna som är ett hantverk. I Sverige kan man naturligtvis besöka en vingård eller ölproducent och få kunskap redan i dag, men själva drycken ska handlas via Systembolaget som kan ligga miltals från gården och då ger nog turisten upp försöket att få med sig något hem till middagsbordet. Man kan köpa dryckerna hos de skånska krögarna och inta de ädla dryckerna i restaurangen eller baren, de har förtroendet att hålla koll på att gästen inte dricker för mycket. Det förtroendet har inte den som producerar drycken eller den som vill handla.


Sammanfattningsvis skulle gårdsförsäljning bidra till ökade möjligheter till en mer levande landsbygd genom att skapa bättre service och fler arbetstillfällen, det skulle främja den redan långt framstående matkultur Skåne har och kunskapen om dryckesproduktionen skulle skapa en sundare inställning till alkohol. Det vore ett naturligt steg i en modern värld, och Sverige som är experter på att uppfinna regelverk till allt, kan säkert finna ett regelverk där vi kombinerar monopol med småskalig gårdsförsäljning, för att stärka besöksnäringen och landsbygden.


Tina Acketoft (L)

Riksdagsledamot Liberalerna


Eva Hallmer Lindahl (L)

Jeanette Bohman (L)

Kerstin Peterson-Brodda (L) 

Anders Bengtsson (L)

Johan Bohman (L)

Liberalerna Skurup