Skilda uttryck på Konsthallen Hishult

Stora stenhuvuden, målningar och klassisk keramik. Sommarens utställningar på Konsthallen Hishult bjuder på stor variation.

ANNONS
|

Omringad av djupa skogar och små sjöar är samhället Hishult vackert beläget i sydöstra Halland. Det är här Kjell Åke Gustafsson driver Konsthallen Hishult med tillhörande parkområde i anslutning till den gamla gästgivaregården, som också är i Kjell Åkes ägo.

– Jag växte upp på gästgivaregården som min farfar startade 1884. Numera är jag den fjärde generationen som driver verksamheten, säger Kjell Åke Gustafsson.

Konsthallen byggde han 1994 precis intill gästgivaregården och i dag sitter de båda byggnaderna ihop. Några av hotellrummen är dessutom förlagda till konsthallen.

– Att det blev en konsthall hänger ihop med mitt intresse. På den tiden jobbade jag med att trycka grafik åt konstnärer och det här var ett sätt för mig att komma vidare från hälsovådliga lösningsmedel till ett friskare liv.

ANNONS

Sommarens två parallella utställningar visar keramiska verk och målningar av konstnären Eva Bengtsson från Frillesås och skulpturer av Olle Brandqvist från Kinnarumma utanför Borås.

– Eva är en av Sveriges främsta konstnärer inom sitt område. Hon gör allt från färgglada målningar till rent skulpturala objekt, säger Kjell Åke och tillägger att hennes konst kommer att finnas i konsthallen fram till den 13 augusti.

Ute i parken och i tillbyggnaden, det så kallade Orangeriet, står Olle Brandqvists stora stenhuvuden utplacerade fram till den 3 september.

Kjell Åke Gustafsson förklarar att han har hunnit med att visa över 130 separata utställningar med framstående konstnärer från hela Norden sedan Konsthallen Hishult slog upp portarna.

– Målet har alltid varit att vi ska få hit de allra bästa konstnärerna och det tycker jag att vi har lyckats med hittills. Genom åren har vi haft utställningar med bland andra Maria Miesenberger, Rolf Hanson, Björn Wessman och Claes Hake.

Många av konstnärerna återkommer till Hishult med några års mellanrum. Eva Bengtsson är till exempel inne på sin tredje separatutställning.

– Även om Hishult ligger på landet så är det värt resan. Har man väl kommit hit så stannar man länge, minst två–tre timmar. Det gör att konstnärerna får otroligt mycket uppmärksamhet jämfört med om de hade ställt ut på ett galleri i en större stad, säger Kjell Åke och fortsätter:

ANNONS

– Dessutom har kombinationen konsthall och gästgivaregård visat sig vara en bra satsning. Man behöver exempelvis inte vara konstintresserad för att komma och äta på ett ställe som man tycker är trivsamt. Här kan man uppleva konst och leva mitt i allt.

Konsthallens huvudsakliga upptagningsområde sträcker sig mellan Göteborg, Växjö och Köpenhamn, men även Hishults drygt 330 invånare uppskattar Kjell Åkes verksamhet.

– Under våren och hösten är det många grupper som kommer förbi medan det på sommaren är mer privatbesökare. Vintertid är upptagningsområdet lite snävare beroende på väglag, ljuset och allt sådant, förklarar Kjell Åke.

Förutom konsthallen spelar även naturen en stor roll för turistnäringen i det lilla samhället. I området finns goda möjligheter till både bad och fiske.

– Det finns en fantastiskt vacker udde som heter Sjöboholm dit jag brukar ta med mig mina vänner när de kommer på besök. Det är ingen stor plats men den är ganska magisk, ungefär som Hishult och konsthallen. Det tror jag är viktigt att komma ihåg.

ANNONS