Lehden ilmestyminen: Pit­kä­per­jan­tain Lapin Kansa il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä, uutiset luet­ta­vis­sa ver­kos­sa ja so­vel­luk­ses­sa pää­siäi­sen ajan

Mainos: Tilaa Lapin Kansa tästä

Sallan kunta suun­nit­te­lee kiin­teis­tö­ve­ro­jen las­ke­mis­ta

Salla haluaa säilyttää tuloveroprosenttinsa entisellään 20,5 prosentissa ensi vuonna, sillä ennusteen perusteella verotulojen arvioidaan kasvavan 0,4 miljoonaa euroa. Tänä vuonna veroista kertyy kunnan kassaan noin 8,7 miljoonaa euroa.

Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus haluaa laskea yleistä kiinteistöveroa 1,25:een prosenttiin ja vakituisten asuntojen veroa 0,05 prosenttia 0,55:een, mutta nostaa loma-asuntojen kiinteistöveroa 0,1 prosentilla 1,30:een prosenttiin.

Kunnassa uskotaan, että ministeriössä valmisteltava yhteisöveron metsäerän muutos tuo myös kilinää kukkaroon, mutta tarkka summa ei vielä ole tiedossa.

Hallitus päätti ehdottaa ensi tiistaina kokoontuvalle valtuustolle myös 286 000 euron lisämäärärahaa kaavateiden parantamiseen. Kirkonkylältä Sallatunturiin valmistuneen kevyen liikenteen väylän jatkuminen Poropuistoon vaati lyhyen pätkän rakentamista, koska kaavamuutoksessa väylän paikka muuttui.

Kuluvan vuoden aikana on korjattu paloaseman piha-alue ja peruskorjattu ja asvaltoitu Tasalantietä ja osa Postipolkua kunnanviraston kohdalla.

Metsälappalaispäivät ry saa Sallalta 3 000 euron avustuksen ja ilmaisen käyttöoikeuden liikuntahalliin ja koulukeskukseen heinäkuussa pidettäville kolmansille Metsälappalaispäiville.

Rahaa tarvitaan lisää myös terveyskeskuksen remonttiin, joka on jatkunut jo useiden vuosien ajan. Alapohjalaatta jouduttiin purkamaan vuodeosaston kohdalta, jotta vanhat ja saastuneet eristeet saatiin alta pois. Sisäpihan terassi katetaan, parkkipaikkoja tulee lisää ja ullakolle rakennetaan uusi uloskäynti rakennuksen ulkopuolelle sijoitettavalla portaikolla.

Lisämäärärahan tarve on 600 000 euroa, jonka lisäksi kuluvalle vuodelle on budjetoitu 531 000 euroa tavaran vastaanotto- ja varastotilojen peruskorjaukseen ja uuden sairaalakaasujärjestelmän ja vuodeosaston osittaiseen rakentamiseen. Talousarviota valmisteltaessa kustannukset olivat tiedossa, mutta määrärahaa pienennettiin puoleen, koska maakuntauudistus oli keskeneräinen.

Viime vuonna määrärahasta jäi käyttämättä noin 67 000 euroa. Terveyskeskuksen saneerauksen pitäisi kokonaisuudessaan valmistua ensi vuoden syksyllä.