Espoon kaduille pääsiäisen jälkeen ilmestyneet ruokaostoksia kuljettavat valkoisen laatikon näköiset robotit ovat aiheuttaneet monissa ihmetystä. Pienillä pyörillä jalkakäytäviä pitkin rullaavat laitteet ovat keränneet aikuisilta hämmästyneitä ilmeitä, lasten yrittäessä jopa pysäyttää niitä.

Iltalehden lukija kertoo huvittuneena miten koulun pihalla olleet lapset yrittivät huutamalla saada ohi mennyttä robottia pysähtymään Mankkaalla Espoossa.

– Seis, stop robotti, he huusivat.

Kadun toista puolta kulkenut robotti pysähtyi hetkeksi, mutta jatkoi sitten matkaa. Pysähdykseen vaikutti kuitenkin ilmeisesti kohdalle osunut suojatie, eikä lasten huutaminen.

Lukija tallensi myös videolle myöhemmin kahden robotin kohtaamisen suojatien vieressä toisen ylitettyä juuri sen. Hetkeen robotit eivät tienneet mitä tehdä ja toinen ryhtyi peruuttamaan sekä kääntyilemään, toisen pysähtyessä. Lopulta kääntyilijä lähti ylittämään suojatietä ja toinen odotti kiltisti, kunnes lähti jatkamaan matkaa.

Lähes itsenäisesti

Kaduille ilmestyneet robotit ovat HOK-Elannon uusin kokeilu saada asiakkaat tilaamaan ruokaa kaupasta kotiin. Ensimmäiset robotit lähtivät liikkeelle pääsiäistä edeltävänä tiistaina Otaniemessä, mutta tällä viikolla pieniä kauppalähettejä alkoi vilahdella myös Tapiolassa, Mankkaalla, Laajalahdessa, Leppävaarassa ja Matinkylässä.

Robotit hakevat ruokaa ja muita tarvikkeita kyytiin HOK-Elannon omistamista Alepoista. Kun ostokset ovat kyydissä, ne liikkuvat jalkakäytäviä ja muita kevyen liikenteen väyliä pitkin.

– 2-3 kassia mahtuu mukaan, riippuen vähän tuotteista. Painoraja on noin 15-20 kiloa, mutta ennemmin tila taitaa tulla vastaan kuin paino. Tilavuus on muutamia kymmeniä litroja, HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua kertoo.

Robotit pystyvät ottamaan kannen alle kyytiin 2-3 kauppakassia. Tämän jälkeen ne suunnistavat itsenäisesti annettuun osoitteeseen. LUKIJAN KUVA

Ranuan mukaan robotit liikkuvat kaduilla 99-prosenttisesti itsenäisesti, mutta niitä valvotaan jatkuvasti robotit kehittäneessä Starship Technologies Oy:ssä, joka myös vastaa niiden liikkumisesta.

– Heillä on hallinta etänä ja tarvittaessa he saapuvat sitten paikan päälle, jos jotain poikkeuksellista tapahtuu.

Robotin saa tuomaan kotiinsa kaupan tuotteita matkapuhelinsovelluksen avulla. Sovelluksella tehdään tilaus ja sillä voi myös seurata lähetin matkantekoa.

– Tilaus ohjautuu lähimpään myymälään. Kun se on lastattu, asiakas saa viestin, että tilaus on lähtenyt matkaan. Sitten kun robotti on paikan päällä, tulee seuraava viesti. Lopulta kun olet robotin edessä, sen kannen pystyy avaamaan aplikaation avulla. Sovelluksesta voi myös kuitata tilauksen vastaanotetuksi, Ranua kertoo.

Ovia robotit eivät osaa avata, joten niitä pitää tulla ulos vastaan. Ranua toteaa myös, että lukuisilla kameroilla varustetuissa laitteissa on rikoshälyttimet, jos joku yrittää avata kantta väkisin.

Robotit on varustettu kahdellatoista kameralla ja tekoälyllä. Lisäksi niiden menoa vahditaan etänä. lukijan kuva

Kamerat havaitsevat

Robotit osaavat myös periaatteessa kommunikoida puheella, mutta Ranuan mukaan kyse on lähinnä kiittämisestä ja avunpyytämisestä. Kun robottiin lastataan kauppakassi kyytiin, se kiittää kohteliaasti englanniksi.

– En osaa sanoa, että mitkä kaikki kommunikaatiokanavat ovat käytössä. Mutta liikenteessä niiden tarkat kamerat havaitsevat ihmiset, autot ja muut esteet hyvin nopeasti.

Ranuan mukaan robotin kyytiin ei ihan mitä tahansa voi tilata, mutta tällä hetkellä käytössä on noin tuhat tuotetta Alepoiden valikoimasta.

Robotin kuljetuspalvelu maksaa 0,99 euroa, sekä viisi prosenttia kauppakassin hinnasta. Itse ostokset maksavat saman verran kuin kaupassakin.

Ranua kertoo, että palvelun suosio on alussa ylittänyt kirkkaasti kaikki odotukset.

– Jos katsoo ensimmäisiä päiviä, niin tilausmäärien ja asiakaspalautteen perusteella olemme kyllä positiivisesti yllättyneet.

Maailmalla suosittuja

Robottipalvelussa on torstain jälkeen mukana kuusi kauppaa Espoosta ja niiden toimittama kauppakassi on mahdollista tilata noin 8000 espoolaistaloudesta. Aluetta ei olla ainakaan hetkeen laajentamassa. Muutenkin kyse on kuukausia kestävästä kokeilusta, jonka jälkeen palvelu arvioidaan ja tehdään päätöksiä jatkosta.

– Vähintään puoli vuotta kokeillaan. Vakavissaan harjoitellaan tätä ja saadaan kokemuksia. Kyse ei ole mistään mainostempusta, Ranua sanoo.

Vaikka kauppakasseja itsenäisesti kuljettavat robotit ovat Suomessa uusi näky, maailmalla niitä on ollut käytössä jo muutamia vuosia muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa.

Robotit kehittänyt virolaislähtöinen Starship Technologies kertoo kasvaneensa viime vuosina kovalla vauhdilla ja yhtiö aikoo laajentaa toimintaansa uusiin kaupunkeihin Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa.

LUE MYÖS

Kauppakassirobotit

– Espoossa on nyt käytössä 60 kuljetusrobottia, jotka tuovat ostoksia kotiovelle.

– Yksi robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassillista.

– Käyttövoimana on sähkö. Robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran avulla ja kulkee noin 6 kilometrin tuntivauhtia. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään ja reiteistään.

– Pystyvät navigoimaan myös pilkkopimeässä ja liikkumaan sateella sekä lumessa.

– Robotissa on ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida.

– Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli 3 miljoonaa kauppatoimitusta.