Katso video: Pandat Lumi ja Pyry saapuivat lumipyryssä Suomeen.

Pandapariskunta Lumi ja Pyry saapui torstaina Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lentomatka sujui odotetun mukaisesti, ja eläinlääkärin tarkistamat pandat ovat hyvässä kunnossa. Pandat kärrättiin ulos lentokoneesta kuljetuslaatikoissa.

Helsinki-Vantaan jälkeen pandojen matka jatkuu rekalla uuteen kotiin, Ähtärin Eläinpuistoon.

Ähtärin Eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola sanoo, että päivä on ainutlaatuinen Suomen historiassa.

- Tämä on ylpeyden aihe meille kaikille suomalaisille, ja arvatkaapa, onko tämä ylpeyden aihe meille ähtäriläisille, Savola sanoi hyväntuulisena.

Hänen mukaansa matka on ollut pitkä. Ei ainoastaan pandojen 16 500 kilometrin lentomatka Kiinasta Suomeen, vaan se matka, kun Kiinan kanssa lähdettiin neuvottelemaan asiasta. Virallinen prosessi kesti 3,5 vuotta, ja siinä on ollut mukana monia tahoja.

- Kaikki on kuitenkin tapahtunut maailman mittakaavassa ennätysajassa, Savola sanoo.

Suomi sopii pandoille

Panda-asiantuntija Jukka Salo kertoo Iltalehdelle uskovansa pandojen sopeutuvan Suomeen erinomaisesti.

- Varmasti kaikista sijoituspaikoista Kiinan ulkopuolella, nämä Suomen olosuhteet ja säätila vastaa lähimpänä pandan luontaista elinympäristöä Sichuanin vuoristossa.

Salon mukaan tunteja kestänyt lentomatka tehtiin pandoille niin stressittömäksi kuin mahdollista. Pandat oli totutettu kuljetuslaatikkoihin jo aikaisemmin, ja mukana lennolla olivat tutut hoitajat. Eläimille oli varattu juomaa ja ruokaa koko lennon ajaksi.

- Tietäen maailman eläinkuljetustilanteen, niin tämä on varmasti parhaiten toteutettu eläinten hyvinvoinnin kannalta, Salo pohtii.

Pikku-pandoja odotellessa

Salo pitää hyvin todennäköisenä sitä, että pandat lisääntyvät Ähtärissä. Panda-asiantuntija muistuttaa, että Suomi nimenomaan valittiin tähän hankkeeseen sen vuoksi, että on toiveita pandojen lisääntymisestä luonnonmukaisesti. Suomessa on sama lämpötila ja ilmastosykli kuin pandojen vaatimassa elinympäristössä.

- Pidän todennäköisempänä, että pandat lisääntyvät Suomessa kuin sitä, että ne lisääntyvät jossakin muualla juuri sen takia, että täällä niille on rakennettu ammattimaisesti hyvät tilat ja ilmasto on suotuisa, Salo kertoo.

Pandat ovat eläintenkuljetusmääräysten mukaan vielä karanteenissa, ja niitä pääsee ihailemaan Ähtärin eläinpuistoon 17. helmikuuta lähtien.

Pandapariskunta Lumi ja Pyry saapui torstaina Helsinki-Vantaan lentokentälle. ALL OVER PRESS