Forskning:

Ingen sammenheng mellom hudkrem og kreft

– Funnene er absolutt en gladnyhet!

KFREFTFARE?: Løper du er risiko om du er av typen som elsker å smøre deg inn med krem? Ny forskning kan gi deg svaret. FOTO: NTBScanpix.
KFREFTFARE?: Løper du er risiko om du er av typen som elsker å smøre deg inn med krem? Ny forskning kan gi deg svaret. FOTO: NTBScanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere studier har vist at visse stoffer som brukes i hudkrem og kosmetikk kan settes i sammenheng med kreftfare. Hormonhermende og hormonforstyrrende stoffer kan tas opp gjennom huden, og man har pekt spesielt på parabener og ftalater, sistnevnte som er et mykgjørende stoff.

Nytt fra nord

UiT Norges arktiske universitet gjorde nylig et funn som peker i en litt annen retning. Gjennom en studie som baserer seg på innhentet materiale helt tilbake til 1991, og med spørreundersøkelse i perioden 2003-2007, har man kartlagt over hundre tusen kvinner fra hele Norge gjennom forskningsprosjektet «Kvinner og kreft».

Er det farlig?

Deltagerne besvarte blant annet spørsmål om bruken av hudkrem, håndkrem og bodylotion.

De innrapporterte opplysningene ble så koplet opp mot kreftregisteret på individbasis, og resultatet ble publisert i Environmental health.

– Funnene er absolutt en gladnyhet, sier førsteamanuensis Charlotta Rylander, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT Norges arktiske universitet, til KK:

– Våre funn viser at tung bruk av hudkrem ikke øker kreftrisiko. Vi fant ingen sammenheng mellom tung bruk av hudkrem og brystkreft eller livmorkreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.