Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Hallitus päätti ravintolarajoituksista – sunnuntaista alkaen leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu klo 22

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Ihmisiä Narikkatorilla terassilla helteisessä säässä Helsingissä 22. kesäkuuta 2021.

Hallitus on päättänyt uusista ravintolarajoituksista sunnuntaista alkaen. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu klo 22 ja kiihtymisvaiheen alueilla klo 24.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Kainuu sekä Uudenmaan maakunta Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia lukuun ottamatta.

Terasseille vähemmän väkeä

Leviämisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–23, mutta anniskelu on siis sallittu vain klo 07–22.

Leviämisvaiheen alueella toimivassa ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Määräys koskee aiemmasta poiketen ravintolan sisätilojen ohella myös sen ulkotiloja.

Muissa ravintoloissa on vastaavasti sisä- ja ulkotiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sekä sisä- että ulkotiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai vastaavan tason ääressä.

Leviämisvaiheen alueille tulee voimaan sisätiloissa tanssi- ja karaoke-kielto, eli asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan.

Kiihtymisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07–24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Neljässä maakunnassa ei rajoituksia

Myös Ahvenanmaan maakunnassa ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu vain klo 07–24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01.

Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Etelä-Savon ja Lapin maakunnissa ei ole voimassa erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät ole voimassa Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa. Rajoitukset eivät myöskään koske polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Etujärjestö protestoi voimakkaasti

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ry protestoi torstaina voimakkaasti hallituksen ravintolarajoituksia vastaan.

Järjestön mukaan hallituksen päätös sysää ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät yhä syvempään kriisiin. Järjestön mielestä hallitus ei huomioi päätöksessään rokotusten etenemistä ja sairaanhoidon kapasiteetin riittävyyttä.

MaRa muistuttaa, että vaikka helpommin tarttuva deltavariantti on aiheuttanut tartuntojen kasvun, tehosairaanhoito ei ole ylikuormittunut eivätkä kuolemantapaukset ole juurikaan lisääntyneet.

–  Valtioneuvoston päätös tulee suurena järkytyksenä yrittäjille ja työntekijöille. Näyttää siltä, että valtioneuvosto tuijottaa vain ilmaantuvuuslukuja eikä rokotusten etenemisellä eikä tehosairaanhoidon vähäisyydellä ole merkitystä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo järjestön tiedotteessa.

MaRan mukaan valtion korvattava täysimääräisesti rajoituksista aiheutuvat vahingot yrittäjille. Hallituksen tulee järjestön mukaan valmistella uusi kustannustukilakiesitys viipymättä.

Uutiseen täydennetty MaRa ry:n kommentit.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE