Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen: Hälften av den importerade kosmetikan strider mot EU-regler

Från 2017
Uppdaterad 18.10.2017 11:44.
Tullen har hittat brister i många kosmetiska produkter.
Bild: Brian Jackson / AOP

Nästan hälften av de kosmetikaprodukter som förs in i Finland strider åtminstone delvis mot finländska regler, enligt uppgifter från Tullen. Var fjärde produkt som undersöktes underkändes helt och hållet.

Tullaboratoriet har hittills i år undersökt 145 kosmetikaprover och 35 av produkterna fick underkänt av Tullen.

Dessutom konstaterades mindre felaktigheter i 30 produkter.

Enligt tullinspektör Anna Järveläinen finns det allt från läppglans till hudkrämer bland de beslagtagna produkterna.

Tullens stickprov gäller endast produkter som hämtas in av företag och återförsäljare, konsumenter som importerar kosmetika granskas inte.

Förbjudna ingredienser

Ofta saknar produkterna helt eller delvis uppgifter om ingredienserna i produkten.

Enligt EU-lagstiftning måste ingredienserna i alla kosmetiska produkter listas med så kallade INCI-namn, men det här saknas alltså ofta.

Det kan också handla om att ingredienserna som står på förpackningen är felaktiga eller inte motsvarar den verkliga sammansättningen.

En produkt kan också innehålla ämnen som är förbjudna, eller sakna varningstexter om ett visst ämne.

Trots att tullen lyckas stoppa försäljningen av en del produkter med förbjudna ingredienser så påträffas sådana ändå på den finska marknaden.

– Vi hinner bara granska en del av produkterna på marknaden så visst finns det förbjuna produkter också i affärerna, säger Järveläinen.

Mycket amerikansk, kinesisk och brittisk kosmetika

Om det endast är fel på själva förpackningstexten men själva produkten godkänns kan importören eller företaget som marknadsför produkten i Finland korrigera texten på förpackningen så att den motsvarar lagen.

Av de produkter som Tullen granskat i år hade hälften importerats från länder utanför EU medan hälften av proverna togs vid import från EU-länder.

De undersökta produkterna hade oftast ursprung i USA, Kina och Storbritannien.

Uppdatering 17.10.2017 kl. 11.22: På den tidigare huvudbilden i artikeln kunde man identifiera Dermosils produkter. Dermosil har inte nämnts i samband med den här nyheten, vi beklagar det olyckliga bildvalet. Bilden är nu utbytt.