10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua variantă de Coronavirus, Omicron, împânzește lumea

Noua variantă de Coronavirus, Omicron, împânzește lumea

Omicron, noua variantă sud-africană a coronavirusului și care are mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, începe să fie depistată în tot mai multe țări din lume. Până luni, fusese confirmate cazuri de COVID-19 cu noua tulpină a virusului în țări precum Belgia – acolo unde a fost depistat primul caz din Europa – Cehia, Portugalia, Austria, Germania, Italia, Scoția, Olanda, Canada, Israel, Australia.

Botswana este ţara africană unde au fost prelevate primele probe care au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, începând din 11 noiembrie, iar guvernul acestui stat anunţat că până duminică fuseseră depistate 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă. Guvernul acestui stat a refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe.

Belgia a fost prima țară europeană care a identificat, vineri, un caz COVID-19 cu noua tulpină africană. Noua variantă Omicron începe să fie descoperită în tot mai multe țări.

Portugalia – 13 cazuri, în rândul jucătorilor unei echipe de fotbal

Autorităţile sanitare din Portugalia au detectat 13 cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului, Omicron, în rândul jucătorilor şi membrilor staff-ului echipei Belenenses Lisabona, după ce unul dintre fotbalişti s-a întors recent din Africa de Sud, scrie Reuters, conform Agerpres.

Noua variantă a fost depistată după meciul dintre Belensenes şi Benfica Lisabona, programat sâmbătă în campionatul portughez. Belenenses a început acest joc cu doar nouă jucători pe teren, restul lotului său aflându-se în izolare. După pauză, doar şapte jucători au mai revenit pe gazon, iar meciul a fost întrerupt la doar două minute de la reluare, când scorul era de 7-0 pentru Benfica.

„Suntem cu toţii izolaţi, cu excepţia echipei de tineret care nu a jucat sâmbătă. În total, 44 de persoane sunt în izolare la domiciliile lor (…) Doi sau trei jucători şi doi sau trei membri ai staff-ului au simptome, dar nimic prea grav, restul sunt asimptomatici. Toată lumea aşteaptă repetarea testelor, de îndată de autorităţile sanitare vor permite acest lucru”, a declarat luni un purtător de cuvânt al clubului.

Scoția – cazuri de COVID cu varianta Omicron fără istoric de călătorie în Africa de Sud

Scoţia a raportat astăzi şase cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului, unele dintre ele fără istoric de călătorie în sudul Africii, ceea ce provoacă temeri că Omicron circulă deja în comunitate, scrie Reuters.
Cele patru naţiuni ale Regatului Unit au restricţionat deja călătoriile în Africa australă, unde noua variantă a fost depistată pentru prima dată săptămâna trecută.

„În unele din cazurile implicate, (…) nu există istoric de călătorie sau legături de călătorie cu sudul Africii. Aşadar, aceasta înseamnă că este probabil că Omicron circulă în comunitate”, a declarat luni, la radio BBC, vicepremierul scoţian John Swinney.

Sâmbătă, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat că purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în Anglia în magazine şi în transportul public, ca răspuns la apariţia noii variante virale. El a cerut, de asemenea, Comitetului comun de vaccinare şi imunizare (JCVI) să urgenteze administrarea dozelor booster persoanelor de sub 40 de ani şi să aibă în vedere reducerea intervalului între doza a doua şi cea de supra-rapel.

Primele cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron și în Cehia și Austria

Și Cehia şi Austria au confirmat luni primele cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului, conform dpa. În Cehia, cazul suspect a fost confirmat după teste suplimentare de laborator, a anunţat un purtător de cuvânt al spitalului din Liberec, potrivit agenţiei CTK, scrie Agerpres. Spitalul a consultat laboratorul naţional de referinţă şi experţi ai Academiei de Ştiinţe. Pacientul este o femeie care s-a întors dintr-o călătorie în Namibia cu escală în Africa de Sud.

Între timp, la Praga s-a anunţat că atât ministrul interimar al sănătăţii, Adam Vojtech, cât şi principalul responsabil medical, Pavla Svrcinova, au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Amândoi vor continua să lucreze de acasă.
În Austria, Ministerul Sănătăţii a transmis că s-a confirmat în Tirol primul caz de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Potrivit autorităţilor acestui land, persoana în cauză a fost testată pozitiv după ce a revenit dintr-o excursie în Africa de Sud, dar nu are simptome de boală.

Primele cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron și în Canada

Și Canada a anunţat că a depistat pe teritoriul său primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, la persoane care au călătorit recent în Nigeria, conform AFP.
Cei doi bolnavi, primii detectaţi pe continentul american, au fost izolaţi la Ottawa, iar autorităţile sanitare încearcă să identifice eventualele persoane cu care au venit în contact, a anunţat duminică guvernul provinciei Ontario (sud-est).
Canada şi-a închis vineri graniţele pentru călătorii din şapte ţări africane din cauza apariţiei variantei Omicron. Nigeria nu se află pe această listă.

Tulpina Omicron a ajuns și în Australia, Germania, Italia, Danemarca

Belgia este prima țară europeană care a identificat un caz COVID cu noua tulpină africană, vineri. Este vorba despre un pacient întors în Belgia din Egipt în 11 noiembrie. Au fost confirmate apoi cazuri cu noua tulpină și în state precum Israel, Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca şi Hong Kong.

În Australia, duminică. autorităţile sanitare au anunţat că au detectat prezenţa variantei Omicron la doi pasageri care au sosit la Sydney cu o cursă a Qatar Airways prin Doha.

În Italia, a fost confirmată cu noua variantă a coronavirusului o persoană întoarsă la Roma din Muzambic la bordul unei aeronave în care se aflau alți peste 130 de pasageri. Pasagerul bolnav fusese în Mozambic şi, după ce rezultatul la testul anticoronavirus i-a ieşit pozitiv, Institutul Superior al Sănătăţii din Italia (ISS) a anunţat că acesta este primul caz apărut în Italia care poate fi atribuit noii variante de COVID-19.

Bărbatul face parte din conducerea companiei Eni și a petrecut ultimele câteva zile în Roma, la Caserta (sud), locul în care a îmbolnăvit mai mulţi membri ai familiei, şi la Milano (nord), unde lucrează şi unde i s-a făcut testul.

Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua variantă Omicron a coronavirusului este cu siguranţă „mai contagioasă”, dar „nu există dovezi că ar putea provoca o boală mai gravă sau ar eluda efectul protector al vaccinurilor”, relatează EFE, citată de Agerpres.

Locatelli a dat asigurări că „această variantă s-a transformat rapid în tulpina predominantă în Africa de Sud” şi se presupune că este „mai contagioasă”, de aceea trebuie „ţinută sub control”, dar totodată „nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS