Streamingtjänster skapar problem för film i mindre länder

3:31 min

Företrädare för film- och TV-branschen vill se en Europeisk lösning på problemet med att stora streamingtjänster som HBO och Netflix inte återinvesterar i medlemsländernas filmindustrier.

Streamingtjänster ska bidra ekonomiskt till dansk filmproduktion. Det tycker företrädare för organisationer inom den danska filmbranschen. I en debattartikel skriver de att om vill ha danska kunder så ska man spela efter danska spelregler.

Branschföreträdarna menar att stora streamingtjänster som HBO och Netflix tjänar allt mer pengar på danska kunder men att nästan allt innehåll produceras i USA, vilket leder till att pengar som redan saknas försvinner ur dansk films ekosystem. Genom att agera i Danmark borde streamingtjänsterna återinvestera en viss procent av sina intäkter i danska film- och TV-produktioner.

– Problemet med Netflix, HBO och stora mediekonglomerat är att de är intresserade av att sälja sina egna produkter och tv-serier men att de ger så lite tillbaka till nordiskt innehåll, säger Nikolaj Scherfig.

Han är förman för Danske Dramatikere, en fackorganisation för skapande konstnärer. Han säger att stora aktörer som Netflix, HBO och Google främst är intresserade av att sälja sina egna produkter och tv-serier, och att de inte ger särskilt mycket tillbaka till nordiskt innehåll.

– Det har skett en stor disruption för lokal innehållsproduktion som gör att det amerikanska utbudet plötsligt kan gå in på ett helt annat sätt än de kunde tidigare. Och det sätter press på till exempel public service i hela Europa.

Nikolaj Scherfig menar att det amerikanska utbudet kan ta sig in på en marknad på ett helt annat sätt än vad det kunnat tidigare, och att det sätter press på public service i hela Europa.

Som exempel lyfter han att det i både Frankrike, Tyskland och Italien redan ställs ekonomiska krav på streamingtjänsterna. Där kräver man att verksamheterna bidrar till ny produktion och köper ländernas egenproducerade innehåll.

Sverige och EU

– Fler än någonsin tittar på rörlig bild, och det har blivit svårare än någonsin för svenska upphovsmän och svenska produktionsbolag att få betalt. Sverige är en liten marknad med tio miljoner som talar svenska. Netflix, HBO och andra tar en så stor del med sina enorma budgetar. Det här är någonting som våra politiker kommer att behöva ägna en hel del eftertanke, säger Eva Hamilton.

Eva Hamilton är ordförande för Film- och TV-producenterna i Sverige. Hon säger att stora streamingtjänster tar över en allt större del av europeiska länders marknader för film- och tv-produktioner, men att frågan inte har diskuterats särskilt mycket i Sverige eller i Norden.

– Frankrike har ju alltid varit tidiga med att värna franska språket och fransk kultur, så att de var först med att införa en avgift på Netflix och HBO. Den avgiften går till fransk filmproduktion. Tyskland som också är en stor marknad har också gjort det, Italien har ett delvis annat system, säger Eva Hamilton.

– I Sverige skulle man kunna tänka sig att göra det tillsammans med de nordiska länderna men ännu hellre inom ramen för hela EU. Det här är ett svårt läge för de mindre ländernas innehållsproduktion.