Direct naar artikelinhoud
De Slimste Mens

‘De slimste mens’ breidt zijn jury fors uit

Voortaan bestaat de ‘De slimste mens’-jury uit 25 leden, onder wie Geert Hoste (l.).Beeld RV

Van een succesformule blijf je af. Ook in het zeventiende seizoen wordt er dus amper aan De slimste mens gesleuteld. Al kreeg de jury wel een upgrade. Voortaan bestaat die uit 25 leden die de goede gang van zaken moeten controleren. 

Lang geleden toen de dieren nog konden praten, teletekst nog bestond en De slimste mens een okselfrisse quiz was, bestond de jury uit één persoon. In de eerste seizoenen was dat Marc Reynebeau. Die moest als intellectueel wat meer duiding geven bij de antwoorden en mocht, als daar plaats en ruimte voor was, ook af en toe een grapje het programma binnensmokkelen. Na Reynebeau was het de beurt aan Rik Torfs. De duiding werd wat minder, de grapdrang wat uitgesprokener. 

Een evolutie die met de gestage uitbreiding van het aantal juryleden alleen maar duidelijker werd. Want één jurylid werden er twee. En voor die duo’s werd er de afgelopen jaren uit een steeds grotere vijver gevist. Met als voorlopig hoogtepunt de editie die op 14 oktober uit de startblokken schiet. Maar liefst 25 juryleden staan dit jaar op de loonlijst. Onder wie een heleboel vertrouwde namen zoals Herman Brusselmans, Jeroom, Marc-Marie Huijbregts of Barbara Sarafian. 

Ook Frances Lefebure wordt een nieuw gezicht in de jury.Beeld VTM

Maar ook een paar nieuwkomers. Frances Lefebure bijvoorbeeld. Of Geert Hoste. Aan diens mouw is presentator Erik Van Looy al een aantal jaar tevergeefs aan het trekken. “Deelnemen aan de quiz wilde hij nog steeds niet”, vertelt Van Looy. “Maar toen ik hem over onze uitgebreide jury vertelde, was hij meteen enthousiast.” Ook Margriet Hermans en Kamal Kharmach zaten nog niet eerder aan de jurydesk. De meest verrassende naam is misschien wel Jeroen Van Koningsbrugge, een Nederlandse acteur, zanger en presentator. Van Looy leerde hem kennen tijdens de opnames van de Nederlandse versie van Beste kijkers en omschrijft hem als “de ad remste man die ik ken”. 

Die 25 juryleden moeten zich natuurlijk niet allemaal op dezelfde dag melden. Net als de voorbije jaren wordt voor elke aflevering een duo samengesteld. “De ene zal al wat vaker op moeten draven dan de andere”, legt Van Looy uit, “maar we maken dit jaar geen onderscheid meer tussen de vaste en de losse juryleden.” 

Automatismen

Maar gaat dat constante roteren niet ten koste van het samenspel tussen de juryleden? Heeft zo’n jury niet, net als de betere voetbalploeg, nood aan automatismen om grappige een-tweetjes op te zetten? “Natuurlijk zetten we af en toe duo’s samen die elkaar kennen of van wie we uit het verleden weten dat ze elkaar goed aanvullen”, zegt Van Looy. “In de eerste aflevering starten we bijvoorbeeld met Adriaan Van den Hoof en Jeroom. We weten nu al dat dat vuurwerk zal geven. Marc-Marie Huijbregts heeft dan weer expliciet gevraagd om samen met Gert Verhulst in de jury te mogen zetelen.” Maar ook het samenzetten van twee totale vreemden kan een komisch effect hebben, denkt Van Looy. “Een combinatie als Jeroom en Jani Kazaltzis, dat zijn mensen die uit twee totaal verschillende werelden komen. Die nieuwe, uitgebreide jury geeft ons de kans om meer met dat soort zaken te experimenteren. Om voor meer afwisseling te zorgen ook. Ik kijk ernaar uit om te zien wat dat geeft.” 

Minder zichtbaar dan de vernieuwing van de jury zijn de kleine aanpassingen aan de programmaopbouw. Zo worden de introgesprekjes met de kandidaten korter gehouden en bestaat de eerste ronde voortaan uit twaalf in plaats van vijftien vragen. Dat scheelt een paar minuten en zou ervoor moeten zorgen dat de quiz sneller en snediger aanvoelt. En dan is er nog de app waarmee fans zich zelf even Slimste mens kunnen voelen. Toen de app een aantal jaar geleden werd gelanceerd, groeide ze met meer dan 600.000 gebruikers uit tot een geweldig succes. Maar toen de app, in een poging het succes te vermarkten, betalend werd en er bovendien kinderziektes bleven opduiken, stierf ze een stille dood. Nu komt er dus een reanimatiepoging. Met een gratis app die een grondige update kreeg.