Viikon sää on ennusteiden mukaan yhä kylmempi ja monin paikoin sataa reippaasti lunta.

– Talven treeniviikko on tulossa, tiivistää Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Kylmää ilmaa puskee pohjoisesta tuleva ilmavirtaus, joka on kääntymässä Suomeen viikon vaihteessa.

Ennusteiden mukaan kylmä ilmavirtaus tulee Etelä-Suomeen pienellä viiveellä, jossa lämpötila on maanantaina 5-7 asteen välillä. Maan keskiosissa lämpötilat vaihtelevat 1-5 asteen välillä ja Lapissa on pakkasta 1-6 astetta.

Maanantaina maan etelä- ja keskiosissa tulee ajoittaisia sateita, jotka tulevat vielä vetenä.

Renkaat vaihtoon?

Ensi keskiviikkona on tiedossa meteorologin mukaan lähes kesäisen lämmin yö. TIMO LAMPINEN / AOP

Tiistain vastaisena yönä kylmä tuuli yltyy. Rinteen mukaan yö on kylmä ja tiistaiaamuna tien pinnat voivat olla paikoittain jäässä.

– Pohjoinen ilmavirtaus on niin kylmää, että siitä on tulossa pakkasyö ihan koko maassa etelää myöden. Teiden pitäisi kuivua, eikä jättimäisiä jääkenttiä pitäisi syntyä. Autoilijoiden pitää kuitenkin varautua tiistaiaamuna siihen, että teillä saattaa olla yllättäviä liukkaita kohtia.

Tiistain pakkaslukemat ovat vaihtelevia. Etelässä ollaan aika lähellä nollaa, kylmintä on käsivarren Lapissa, jossa voi kokea kymmenen asteen pakkaslukemat.

Jatkuvasti lisääntyvät liukkaat ajokelit aiheuttavat haasteita myös autoilijoille. Lämpimät ja kylmät säät vuorottelevat tulevissa ennusteissa.

Meteorologi Joanna Rinne, kannattaako kesärenkaat vaihtaa jo nasta- tai kitkarenkaiksi?

– Sen kynnyksellä ollaan jo. Jokainen joutuu miettimään, mitkä ajomäärät ovat ja minkälaisessa ympäristössä ajaa. Kannattaa varautua siihen, että koko ajan tulee enemmän talvisia ajo-olosuhteita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ajokeli voi muuttua paikoittain erittäin liukkaaksi kuluvalla viikolla. RONI LEHTI

Lähes kesäinen henkäys

Keskiviikon ja torstain aikana lännestä saapuu iso sadealue, johon liittyy kovia tuulia.

Myös lumisateita on tulossa monin paikoin ympäri maata.

– Vedeksi muutettuna sitä on tulossa koko maahan 20-30 milliä. Osa siitä tulee lumena, Rinne kertoo.

Kovimmat sateet tulevat keskiviikon aikana.

Ennusteiden mukaan Lapissa kaikki sateista tulee lumena, jossa maan saattaa paikoitellen peittää jopa 30 senttimetrin lumikerros. Maan keskiosassa sateet tulevat alkuun lumena, mutta muuttuvat vedeksi. Etelä-Suomessa sateet pysyvät vetenä, mutta esimerkiksi Tampereen korkeudella osa sateista voi tulla lumena.

Maan eteläosaa lähestyy keskiviikon vastaisena yönä lämmin aalto ja lämpötilat voivat nousta peräti 12 asteeseen. Samaan aikaan Lapissa on runsaasti pakkasta.

– Yli 10 asteen yölämpötilat ovat melkein kesän lukemissa. Samaan aikaan Lapissa sataa lunta. Meillä on siinä vaiheessa monta vuodenaikaa samaan aikaan päällä.

IL Paras Sää - Säätiedot ja sääennusteet