Mustat nahkahanskat, salaperäinen kolmio, paras paikka... Lentoemännät paljastavat 9 salaisuutta

Lentomatkoihin liittyy aina oma kutkutuksensa. Lentohenkilökunnalla on roppakaupalla nippelitietoa ja niksejä.

Lentoemäntien työ ja lentämiseen liittyvät asiat ylipäätänsä kiehtovat ihmisiä vuodesta toiseen. Ilta-Sanomat onkin uutisoinut useasti lentoemäntien paljastamista salaisuuksista ja kikoista, jotka kuuluvat lentomatkoille oleellisesti.

Tiesitkö jo nämä?

1. Pettämätön vessaniksi

Lentoemännillä on keinonsa ehkäistä vessasta leijailevia hajuja.

He neuvovat ottamaan lennolle mukaan pussillisen kahvinpuruja – tai pyytää sitä lentoemänniltä itseltään.

Kun pussukan muistaa ottaa mukaan toilettiin, imee kahvi hajut itseensä. Näin seuraava vessassa kävijä voi istua pytyllä huoletta, eikä ikävä lemu kantaudu myöskään muiden matkustajien neniin.

2. ”Mikkihiiret” lapsen korviin

Rauhallinen lentomatka keskeytyy lapsen lohduttomaan itkuun. Korvia koskee, eivätkä purukumi, korvatulpat saati vedenjuonti auta ollenkaan.

Kuulostaako tutulta?

Lentoemännillä on bravuurinsa tätäkin pulmaa vastaan. Kyseessä ovat ”mikkihiiret”, paperimukit, joiden sisällä on kuumalla vedellä kostutetut talouspaperin palat. Yleensä itku loppuu sitten saman tien.

Lisäksi nenätipat tai nenäsuihke noin puoli tuntia ennen nousua tai laskua voivat auttaa.

3. Mustien hanskojen mysteeri

Miksi ihmeessä lentoemännät pujottavat mustat nahkahanskat käsiinsä nousujen ja laskujen aikana?

No, turvallisuussyistä tietenkin. Hanskat nimittäin suojaavat nousussa ja laskussa käsiä. Oli kyse sitten normaalista tilanteesta tai hätätilanteesta, esimerkiksi ovia on helpompaa ja turvallisempaa operoida hanskat kädessä.

Yhtä lailla niillä voi helposti tarttua kylmään ja kuumaan.

4. Paras paikka on perällä

Toisin kuin saattaisi kuvitella, ei lentokoneen parhain paikka sijaitsekaan koneen etupuolella.

Jos nimittäin haluaa saada peruspalveluiden lisäksi jotain pientä ekstraa, otollisin sijainti saattaakin olla koneen takaosa.

Syy on varsin simppeli: edessä istuvien kutsut ja toiveet välittyvät helpommin koko matkustajakunnalle. Yhtäkkiä kaikki keksivät haluta samaa, mitä eteen on viety.

5. Älä riisu kenkiä

Eräs lentoemäntä on päivitellyt erityisesti lentokoneen lattioiden epäsiisteyttä. Tästä syystä matkustajien tulisi aina pitää kengät jalassaan.

Lentokoneiden vessoja ei esimerkiksi aina lentojen välissä välttämättä siivota ja desinfioida kunnolla. Yleensä siivoukseen kuuluu pikainen pyyhintä ja paperirullien täyttö – muttei vessan lattia.

6. Aina ja vain vasemmalta

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että lentokoneeseen mennään poikkeuksetta vasemmalta puolelta? Niin tehdään, vaikka kone seisoisi irti putkesta ja matkustajat joutuisivat menemään sisälle ulkokautta.

Myös viikinkilaivat lastattiin vasemmalta puolelta, ja ne ovatkin yksi selitys tälle ikiaikaiselle tavalle. Tällöin laivaliikenne oli lentoliikennettä yleisempää.

Toinen teoria vie syyn kauemmas. Keskiajalla hevosen selkään noustiin vasemmalta puolelta, jotta ratsastaja ei olisi vahingoittanut eläintä miekallaan.

7. Asiat, jotka matkustajissa kiinnostavat

On olemassa kolme asiaa, jotka lentoemäntä yrittää selvittää heti kun matkustaja astuu koneeseen.

Ne ovat kieli, humalatila ja fyysinen kunto.

Erityisesti viimeinen kiinnostaa mahdollisen hätätilanteen tai muun häiriön aikana. Mikäli olet todella voimakkaan näköinen, saatat joutua helposti apulaiseksi.

8. ... ja raivostuttavat

Erityisesti lentoemäntiä ärsyttää matkustajien tietyt temput. Jos siis tuot liikaa käsimatkatavaroita mukanasi, vaadit siirtoa ykkösluokkaan, järjestät kohtauksen väärästä ruuasta tai käytät kuulokkeita jatkuvasti, saatat päätyä lentoemäntien mustalle listalle.

Lentohenkilökunta kannustaa kohteliaaseen käytökseen ja etenkin katsekontaktiin. Myös hygieniasta kannatetaan pitämään huolta ja vessassa maleksimista välttämään.

9. Se salaperäinen kolmio

Lentokoneen sisällä sijaitseva musta kolmio ei ole mikä tahansa tarra. Se kantaa nimeä William Shatnerin paikka, ja tämä tulee tulee 60-luvun tv-sarjasta Hämärän rajamailla.

Kolmiota vilkaisemalla lentohenkilökunta näkee helposti, missä kohtaa koneen siivet sijaitsevat. Tämä on tärkeää, sillä näin henkilökunta voi tarkistaa siipien asianmukaisen toiminnan, esimerkiksi läppien asennon.

Talvisin voidaan taasen vilkaista, pitääkö koneesta poistaa jäätä.

Kolmion kohdalta saa muuten myös napattua klassisen siipimaisemakuvan vaivattomimmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?