Romeinse wachttoren op Goudsberg in Valkenburg herleeft virtueel

De Romeinse wachttoren op de Goudsberg. © ViaStory

Valkenburg laat de Romeinse tijd herleven. Virtueel, dan. Met een VR-bril op kunnen bezoekers van museum Land van Valkenburg door de vroegere wachttoren op de Goudsberg lopen, alsof ze terug zijn in de vierde eeuw.

René Willems

Beneden is de opslagruimte. Daarboven ligt de keuken, en daar weer boven is de slaapkamer van de soldaten. Via een ladder gaat het vervolgens naar de bovenste verdieping met de uitkijkpost: van hieruit hadden de Romeinen een vrij uitzicht op het Geuldal en konden zij vijandig gezinde Germanen al van grote afstand zien aankomen.

Programma

Met een virtual realitybril (VR) op kun je sinds dinsdag bij wijze van spreken door de vroegere Romeinse wachttoren op de Goudsberg bij Valkenburg lopen. Een soortgelijk programmaatje is gemaakt voor de villa aan de Herkenberg in Meerssen, en op dit moment wordt gewerkt aan een virtuele voorstelling van de Romeinse brug in Maastricht.

Het zijn stuk voor stuk projecten waarmee provincie en gemeenten de Via Belgica zichtbaar willen maken. De Romeinse heirbaan verbond tweeduizend jaar geleden de belangrijke handelspost Keulen met de zeehavens van Boulogne sur Mer. Vanuit Tongeren liep die weg dwars door het huidige Zuid-Limburg naar het Landgraafse Rimburg.

Kamer

In museum Land van Valkenburg, dat onlangs helemaal vernieuwd is, is één kamer gewijd aan de Romeinse geschiedenis van het Geuldal. Er liggen scherven, ringen, stukjes gekleurd glas en gespen die in en rond Valkenburg zijn opgegraven. Vorige week heeft het museum nog wat extra vondsten gekregen van het Centre Céramique in Maastricht.

Met de VR-presentatie wordt daar nu ‘een stukje beleving’ aan toegevoegd, zegt Via Belgica-projectleider Toos Hofstede: „Je kunt met stukjes aardewerk en plaatjes laten zien hoe de streek er in de Romeinse tijd uitzag, maar het is natuurlijk veel spannender om zelf door zo’n Romeinse villa of een militaire vesting uit die tijd te lopen.”

Uitkijkpost

Het is niet de eerste poging om de Romeinse tijd in Valkenburg te laten herleven. Vijftien jaar geleden is op de Goudsberg een uitkijkpost gebouwd met een digitaal tijdvenster. Op de beeldscherm konden bezoekers beelden uit de Romeinse tijd opgeroepen. Amper twee weken na de opening was dat scherm echter al gestolen. Daarmee was dat project meteen ter ziele.

Mobieltje

De VR-versie is 100 procent hufterproof, verwacht ontwerper Maarten Kuypers. Wandelaars kunnen die beelden immers bekijken via hun eigen mobieltje. „Op het schermpje zie je een panorama-afbeelding van de omgeving”, legt hij uit. „Maar met een VR-bril kun je daar zelf in rondlopen. En zo duur zijn die niet meer.”

De locatie van de vroegere wachttoren op de Goudsberg is enkele jaren geleden gemarkeerd met een informatiebankje. Het nummer dat daar op staat - 254 - correspondeert met een pagina op de website www.viabelgica.nl. Op het museum Land van Valkenburg is dinsdagmiddag een bordje met nummer 261 onthuld, verwijzend naar de Romeinse vondsten in het museum.

De virtuele versie van de Romeinse wachttoren is hier te bekijken.