På tisdagseftermiddagen lämnade de före detta deltidsbrandmännen in sin utrustning på stationen. Foto: SVT/Daniel Hedström

Deltidsbrandmännen har lämnat in sin utrustning

Uppdaterad
Publicerad

De deltidsbrandmän som har sagt upp sig i Surahammar, efter att de inte lyckats nå en lokal överenskommelse med arbetsgivaren, avslutade officiellt sin tjänst på tisdagen.

Många Surahammarsbor var på plats för att visa uppskattning och stöd till de deltidsbrandmän som sagt upp sig, när de på tisdagseftermiddagen lämnade in sin utrustning.

– Man märker att vi har folkets stöd, och det är skönt. För dem är vi hjältar. Vi önskar bara att vi hade stöd från våra chefer i Mälardalens brand- och räddningsförbund, säger Åke Höljer, en av de deltidsbrandmän som officiellt avslutade sin tjänst på tisdagen.

Åke Höljer Foto: SVT/Daniel Hedström

Åke Höljer menar att brandmännen inte har haft stöd från arbetsgivaren under de senaste månaderna när de har velat förhandla fram ett nytt lokalt avtal.

Beror på kollektivavtalet

Uppsägningarna, som har drabbat räddningsförbund i flera delar av länet och landet, beror från början på det centrala kollektivavtalet som tecknades i höstas.

På vissa håll har man genom lokala avtal lyckats få brandmännen att stanna, genom att kompensera eventuella förluster som det centrala avtalet orsakar.

”Nu sjunker nivån”

Tobias Nordlander (S), kommunalråd i Surahammar, är också besvärad över att man inte har lyckats med det i den här kommunen.

– Precis som andra kommuninvånare är jag orolig över situationen. Vi har vant oss vid att ha en bra nivå på räddningstjänsten i kommunen, och nu sjunker den nivån.

Tobias Nordlander (S) Foto: SVT/Daniel Hedström

Han har viss förståelse för att deltidsbrandmännen säger upp sig.

– Jag förstår att det blir en viss oro. Det är ju ingen som vill få sänkt lön, det är inget konstigt. Jag är lite oförstående till att avtalet kan slå så här.

Den närmsta tiden kommer det bara finnas två personer i beredskap vid Surahammars brandstation, istället för fem som tidigare var fallet. Tolv deltidsbrandmän har sagt upp sig.

– Det är aldrig bra när två parter inte lyckas komma överens. Nu får vi ta det därifrån och se vad vi kan göra framåt, säger Tobias Nordlander.

Orolig för säkerheten

Fredrik Lindberg, en annan deltidsbrandman som lämnade in sin utrustning på tisdagen, är orolig över hur verksamheten ska fungera efter avgångarna.

– Det är också tråkigt att sluta som brandman, men det är framförallt som kommuninvånare som man reagerar på det här. Jag är framförallt orolig över säkerheten i kommunen, säger han.

Fredrik Lindberg Foto: SVT/Daniel Hedström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.