Nieuwbouw is veel te duur

Ondanks de dringende behoefte aan woningen, worden er steeds minder nieuwbouwhuizen verkocht. Kopers haken af omdat de nieuwbouw te duur is geworden.Dat maakt de Nederlandse makelaarsvereniging (NVM) op uit de donderdag verschenen woningmarktcijfers. 'Kopers kunnen het gewoon niet meer betalen. De prijzen zijn zo hard gestegen in de nieuwbouw, dat is echt een probleem', zegt Ger Jaarsma, die binnenkort vertrekt als voorzitter van de NVM in het FD. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalde het afgelopen kwartaal met 13%. Dat is al het zesde kwartaal op rij dat er minder nieuwbouwhuizen werden verkocht dan het jaar ervoor. De daling springt extra in het oog, omdat de verkoop van bestaande woningen juist voor het eerst in twee jaar weer steeg met 2% afgelopen kwartaal. In Amsterdam nam de verkoop zelfs met 22% toe ten opzichte van het jaar ervoor.

Nike arbeiders zijn dozenschuivers, aldus de fiscus

Zijn de tweeduizend medewerkers van Nike in Nederland dozenschuivers? Of dragen de zeventig nationaliteiten op de campus in Hilversum meer bij aan de winst van het sportmerk? Volgens de Europese Commissie is dat laatste het geval en heeft de Belastingdienst het Amerikaanse sportbedrijf gematst door in de belastingaanslag uit te gaan van de dozenschuivers. Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging heeft vorige week het volledige besluit gepubliceerd waarmee zij in januari een officieel onderzoek inluidde naar verboden staatssteun aan Nike. Concurrentiegevoelige informatie is weggelaten.

Marco Kroon voelt zich behandeld als terrorist

Gaat het wel helemaal goed met oorlogsheld Marco Kroon? Een opstootje grijpt hij aan voor een volgende egoshow. Althans zo beschrijft het AD zijn zaak. 'Een eenvoudige mishandeling. Dat is waar deze zaak om draait. Een misdrijf dat elke politierechter normaal gesproken in een middag afdoet. Maar als Marco Kroon de rechtszaal binnenstapt met in zijn kielzog maar liefst drie advocaten, fronst ook de militaire politierechter de wenkbrauwen. Dit ziet hij niet zo vaak. Het maakt één ding duidelijk: Kroon vecht terug tegen alle beschuldigingen alsof zijn leven er vanaf hangt. Er staat ook veel op het spel. Kroon dreigt zijn baan te verliezen bij een veroordeling. Zijn dapperheidsonderscheidingen zelfs. Hij mag zijn uniform al niet meer dragen, sinds zijn werkgever hem schorste. Hij mocht zelfs niet meer spreken op Veteranendag in zijn eigen woonplaats. ',Al moet ik mijn huis verkopen om de advocaatkosten te kunnen betalen, ik vecht tot ik er bij neerval. Want wat hier gebeurt, deugt echt niet', zegt hij.

Harteloze overheid

Ons land en onze omgang joden die terugkeerden uit de concentratiekampen. Het is pijnlijk. Toen David Simons terugkeerde uit het concentratiekamp, ontving hij een rekening van de gemeente Den Haag. Of hij de erfpacht voor 1943, 1944 en 1945 even wilde betalen. Zeventig jaar later heeft zijn erfgename het geld eindelijk terug. Daarvoor moest de gemeente een lastige zoektocht op touw zetten. De Volkskrant volgde het spoor. 'Marita Simons-Deen kreeg als erfgenaam de naheffing van 1943 en 1944 terug. De gemeente vergoedde bovendien de proceskosten die haar schoonvader kwijt was met het beroep tegen de afwijzing. Na verrekening naar de huidige waarde ontving ze in totaal 13.600 euro. Mede dankzij de financiële bijdrage van Marita Deen kon de revue dit voorjaar opnieuw worden uitgevoerd in de Uilenburger Synagoge in Amsterdam en het herinneringscentrum van het voormalige Kamp Westerbork.

Ploegleider Lance Armstrong geeft alles toe

Johan Bruyneel, de voormalig ploegleider van Armstrong heeft zijn geheugen terug: ’Epo kon je in veel landen zo bij de apotheek krijgen en zelf injecteren.' Het was cyclisme is een cynische wereld. 'In de Vuelta, een maand na de doping-Tour (1999), hadden wij echter al in de gaten dat er in het peloton niets was veranderd', kijkt Bruyneel terug. 'De Festina-Tour had de verboden producten niet uit het peloton verbannen. Het had er alleen voor gezorgd dat er geen doping meer werd gebruikt in Frankrijk. In Spanje hoefde je je daarentegen geen zorgen te maken. Daar was het bezit en gebruik van doping niet strafbaar.' Nog een quote: 'Als de vraag van een renner kwam, wist je dat ’nee’ geen antwoord was. Wanneer renners zelf aan de slag gaan, beginnen immers pas echt de problemen. De toekomst van de ploeg kwam in gevaar wanneer we met een positieve dopingtest te maken kregen. Zeker met een Amerikaans overheidsbedrijf als US Postal als sponsor. Voor ons waren er twee basisprincipes. De gezondheid van de renners mocht nooit in gevaar komen en er mocht nooit een renner positief testen. Daarom stelden wij onze hematocrietgrens niet op 50 zoals de UCI deed, maar een stuk lager op 48.'

Macron doet weer vervelend

Obstinaat kereltje is het geworden. Macron speelt de sheriff van Europa en dat pikt niet iedereen. De aankondiging van een Franse 'symbolische' belasting voor grote techbedrijven test de Europese solidariteit en zorgt voor spanningen, meldt NRC. Frankrijk wil met de nieuwe belasting techbedrijven die wereldwijd meer dan 750 miljoen euro omzetten, 3 procent belasting kunnen heffen over hun Franse omzet. De taks treftAmerikaanse giganten als Google, Apple, Facebook en Amazon, maar ook bedrijven uit andere landen moeten betalen. Eén Franse multinational valt binnen de criteria: het in gepersonaliseerde online-reclame gespecialiseerde Criteo. De belasting zou Frankrijk in 2019 400 miljoen en volgend jaar 650 miljoen euro moeten opleveren. Maar de maatregel is vooral symbolisch. 'We brengen slechts fiscale rechtvaardigheid terug', zei Le Maire. President Macron kondigde de belasting eind vorig jaar aan na wekenlang protest van ‘gele hesjes’. Een van hun speerpunten was eerlijker verdeling van de belastingdruk tussen bedrijven en burgers.

He was the greatest

R. Kelly is bijna net zo goed als Michael Jackson. We hebben het over zijn muziek. Anderen hebben het over andere zaken. We citeren uit The Boston Globe van hedenochtend. 'Singer R. Kelly, already facing sexual abuse charges brought by Illinois prosecutors, was arrested in Chicago on Thursday after he was indicted by a grand jury on 13 federal counts including sex crimes, a US Attorney’s office spokesman said. He was arrested after the 13-count federal indictment was handed down earlier Thursday in federal court for the Northern District of Illinois. ‘The counts include child porn, enticement of a minor and obstruction of justice,’ Fitzpatrick said, adding that further details would be released later Friday.

Hoekstra is de grote concurrent van Rutte

Het linkse Vrij Nederland beschouwt de politiek en kiest voor een CDA-er als opvolger van Rutte. De VVD heeft geen kandidaten om Rutte op te volgen. Zeker minister Cora van Nieuwenhuizen niet. Die bood zich aan. Heerlijk vals stuk. '(Cora's, red) grootste wapenfeit tot dusverre: het verbieden van de haperende elektrische bolderkar Stint, die binnenkort tóch weer de weg op mag. Haar ambitieuze uitspraak over het premierschap, kortom, lijkt vooral een losse flodder om zichzelf in de kijker te spelen. En ook nog met het beoogde effect: in kinderlijke verwondering holde de Haagse journalistiek achter het nieuwtje aan, zonder één kritische vraag. In de vorige eeuw was het nog zo dat volgens goed Haags gebruik ánderen moesten bedenken of iemand een geschikte premier zou zijn. Daar kwam verandering in met Pim Fortuyn, die in 2002 als aanvoerder van Leefbaar Nederland met grote stelligheid verkondigde dat hij minister-president van Nederland zou worden – waarover ik jaren later SCP-directeur Paul Schnabel snedig hoorde opmerken dat Professor Pim eigenlijk Koningin had willen zijn, compleet met hermelijnen manteltje.' Hoekstra is de man, volgens VN, maar dat wisten we al. 'Kenmerkend voorval: toen Hoekstra laatst bij Pauw te gast was nam hij voor de uitzending en buiten het zicht van de camera’s uitvoerig de tijd om te praten met een vader die bij de tramaanslag in Utrecht zijn dochter verloor, zonder zich te bekommeren om zijn eigen optreden of de opnameleider die hem herhaaldelijk moest sommeren op zijn stoel te gaan zitten omdat de uitzending zou beginnen. Regisseur Bas Welling, één van de andere studiogasten, noteerde het voorval op LinkedIn, en schreef erbij: ‘Dit was leiderschap. Ik ben geen CDA-stemmer maar ik hoop toch dat deze man ooit onze minister-president gaat worden.’

En weer $32 miljoen aan cryptogeld gestolen

Het houdt niet op, niet vanzelf kennelijk. '$32 Million Swiped From Cryptocurrency Exchange in Latest Hack', meldt Bloomberg.