Extremiştii din Partidul Republican ce incită la răzvrătire acaparează mesajul partidului în perspectiva alegerilor din 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Republican FOTO SHUTTERSTOCK
Partidul Republican FOTO SHUTTERSTOCK

Aripa extremistă a Partidului Republican îşi arată din nou faţa ieşind în prim-plan după ce a dat semne că s-a mai potolit şi părea că teoriile conspiraţiei legate de alegerile din 2020 şi-au mai pierdut din relevanţă.

Fostul preşedinte Donald Trump a captat din nou atenţia după ce a făcut apel la o decizie judecătorească care anula un drept executiv de a păstra secrete documente ale Casei Albe legate de insurecţia de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Maşinăria extremistă a Partidului Republican s-a pus din nou în mişcare în contextul în care victoria republicanului Glenn Youngkin în Virginia părea să fie începutul unei noi perioade victorioase pentru partid.

Un congresman republican din Arizona a publicat o animaţie video în care o ataca pe democrata liberală Alexandria Ocasio-Cortez, aleasă în New York.

Iar unul dintre cei 13 republicani care a votat proiectul de infrastructură al administraţiei Biden a fost ameninţat printr-un mesaj vocal şi numit „trădător”.

Partidul Republican se prezintă din nou ca un partid care glorifică violenţa, respinge adevărul, sfidează ordinea constituţională, scuză insurecţia, alimentează teoriile conspiraţiei, linişteşte extremiştii şi distruge democraţia în zelul său de a prelua puterea, arată o analiză CNN.

La o săptămână după ce Youngkin a ieşit învingător ca guvernator al Virginiei, pentru că şi-a luat în seamă alegătorii spre deosebire de democraţi, maşinăria extremistă ce pompează răzvrătire se învârte din nou.

Alesul de Arizona Paul Gosar, unul din cei mai îndârjiţi apărători ai lui Trump, este în centrul celui mai recent scandal după ce a postat o animaţie cu el vrând să o ucidă pe Ocasio-Cortez.

„Este doar o animaţie, relaxaţi-vă” , a încercat el să dreagă lucrurile înainte să explice că intenţia lui nu a fost de „violenţă sau rănire”, ci o reprezentare a luptei împotriva imigraţiei astfel că înfăţişarea democratei şi a preşedintelui Biden ca monştri ar simboliza „politica monstruoasă privind deschiderea graniţelor.

„Este un desen simbolic, nu viaţa reală”, a argumentat el.

Aceste acuzaţii de lipsă de umor în contextul istoricului de asasinate politice al Americii şi atacurilor asupra membrilor Congresului fac dificilă asocierea unei ameninţări cu o simplă glumă. Nu mai e nimic amuzant în aceste aluzii în lumina asaltului de la Capitoliu soldat cu patru morţi şi în care zeci de poliţişti au fost bătuţi iar membrii Congresului au fost nevoiţi să fugă sau să adăpostească pentru a-şi salva viaţa.

În plus, Gosar a observat că gloata de la Capitoliu avea în rândurile ei „patrioţi paşnici”, încercând ca şi alţi colegi ai săi să minimalizeze cel mai grav afront adus valorilor SUA.

Liderul republican din Camera Reprezentanţilor  Kevin McCarthynu a luat nicio măsură împotriva colegului său şi a preferat să tacă. El are o lungă istorie de toleranţă a extremismului aliaţilor lui Trump şi a fost printre cei care şi-au retras criticile la adresa fostului preşedinte.

Unii republicani precum fostul ales de Pennsylvania Charlie Dent a declarat la o emisiune CNN că liderii republican ar trebui să „stabilească standarde de conduită şi să le aplice”.

Alesul republican Upton, unul din cei 13 care a votat proiectul de infrastructură al lui Biden, a primit ameninţări după ce un coleg asociat cu credinţe conspiraţioniste a publicat numerele de telefon ale trădătorilor.

Ultima erupţie a tendinţelor extremiste a avut loc după ce liderii de vârf ai partidului anunţau o cale nouă pentru partid după victoria lui Youngkin şi problemele preşedinţiei lui Biden legate de inflaţia ridicată şi creşterea preţurilor la gaz.

Speranţa lor se lega de recâştigarea electoratului din suburbii îndepărtat de Donald Trump.

    

„Nu mai putem discuta despre trecut şi alegerile trecute - indiferent care e poziţia noastră asupra chestiunii - nu mai contează, s-a terminat”, a spus fostul guvernator a statului New Jersey, Chris Christie la un eveniment de strângere de fonduri.

Un semnal similar a fost dat şi de liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell care l-a tolerat ani de zile pe Trump pentru a-şi consolida influenţa.

„Cred că alegerile vor fi despre viitor, nu despre trecut”, a spus republicanul din Kentucky, spunând că cheia alegerilor intermediare din 2022 este îndreptarea atenţiei americanilor asupra politicilor administraţiei Biden.

Evenimentele din ultimele zile revelează însă vulnerabilităţile fundamentale ale acestor teze şi deconspiră ideea naivă că modelul lui Youngkin - trimiterea semnalelor codate către susţinătorii lui Trump cu evitarea menţiunii acestuia - ar putea funcţiona peste tot unde candidează republicanii în 2022, mai ales că fostul preşedinte american a ales deja nişte candidaţi problematici pentru primare.

După cinci ani sub papucul lui Trump, liderii Partidului Republican nu au nicio putere în a-şi controla susţinătorii şi sunt incapabili să impună o conduită civilizată membrilor aleşi.

În plus, calea lor spre putere trece prin acelaşi electorat radical căruia i se adresează radicali precum Gosar.

Potrivit unui sondaj recent, efectuat de Institutul nepartizan de Cercetare a Religiei Publice, 30% dintre republicani sunt de părere că violenţa ar putea fi necesară pentru „salvarea Statelor Unite” – dovadă a puterii mesajului insurecţionist şi sugestiv rasial al lui Trump cum că ţara ar fi fost furată de la adevăraţii patroţi americani.

În faţa unor asemenea realităţi mersul pe sârmă în stilul lui Youngkin e aproape imposibil de realizat la scară naţională. Senatorul de Florida Rick Scott care conduce încercarea Partidului Republican de a recâştiga Senatul anul viitor a refuzat în mod repetat să condamne afirmaţiile recente ale lui Trump conform cărora alegerile următoare vor fi corupte dacă nu se face dreptate şi nu e răsturnat rezultatul cursei prezidenţiale din 2020.

Lideri precum Scott ar prefera să se axeze pe problemele economice grave ce bântuie Casa Albă sau noua deschidere spre educaţie a Partidului Republican. Totuşi atacurile inflamatorii ale lui Donald Trump asupra sistemului electoral ca şi perseverenţa acoliţilor săi extremişti nu dau semne de potolire. Fostul preşedinte a făcut o serie de declaraţii incendiare marţi când a proclamat că adevărata insurecţie s-a petrecut în ziua alegerilor şi nu pe 6 ianuarie.

Deputatul Wyoming Liz Cheney, unul dintre puţinii republicani ai Camerei care a spus adevărul despre tentativa de lovitură de stat a lui Trump din 6 ianuarie, a deplâns marţi starea partidului său.

Ea a avertizat că SUA se confruntă cu o ameninţare cu care nu s-a confruntat niciodată până acum, şi anume „un fost preşedinte care încearcă să zdruncine bazele republicii noastre constituţionale, ajutat de lideri politici care s-au făcut ostatici de bunăvoie ai acestui om periculos şi iraţional”, a spus Cheney.

Într-un discurs ţinut în New Hampshire, parlamentarul din Wyoming, care are contracandidaţi pro-Trump în alegerile primare, a criticat „liderii politici care rămân tăcuţi în faţa acestor afirmaţii false şi periculoase”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite