Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomresor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Afternoon tea i Stockholm – från budget till lyx

Inte bara London kan stoltsera med gott om adresser för att inta afternoon tea, även i Stockholm är det populärt att ta en tepaus. Hotell, konditorier, slott och kryssningar – ja till och med inredningsbutiker har tagit fasta på den ihållande trenden. 

Vi har samlat inte mindre än 16 adresser i ett brett spann olika prisnivåer, där man kan slå sig ner och njuta av varm dryck, mättande godsaker och en stunds ro och stillhet.

Afternoon tea är ett utmärkt sätt att "sätta guldkant" på vardagen.
Afternoon tea är ett utmärkt sätt att "sätta guldkant" på vardagen. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Stockholm Tea & Garden

Här anses afternoon tea vara en måltid som ska avnjutas utan stress med vackert porslin i harmonisk miljö. Olika afternoon tea-menyer finns att välja på med namn som Professor Higgins (endast scones med tillbehör) och Eliza Doolittle (scones med tillbehör samt tre snittar och en söt avslutning), hämtade från filmen My Fair Lady baserad på George Bernard Shaws pjäs Pygmalion. I lyxvarianten Ascot Delight ingår scones, snittar samt hembakad tårta och två sorters sorbet. Teet serveras i kannor och kaffet mals vid beställning, båda är ekologiska och rättvisemärkta. Menyer finns även för laktos- och gluten-allergiker. 

Adress: Dalagatan 36, teagarden.se

2. Vete-Katten – ett fynd 

Detta anrika café grundat 1928 dukar varje tisdag upp en läcker afternoon tea-buffé där salt samsas med sött i form av små snittar, scones, småkakor, muffins och minibakelser. Vete-Kattens scones är perfekta och serveras med lemoncurd, hemkokt sylt och clotted cheese. Bakelserna kan exempelvis vara mini-cheesecake med hallongelé på chokladbotten, mudcake, bär- eller citrontartlett med maräng. En kanna te ingår (de har 11 sorter att välja på) men man kan också få kaffe. Lokalen är mycket större än man först ser från gatan; fortsätter man förbi bageriet (där man kan kika in genom glasrutor för att se när de bakar) kommer man till fler små rum i gammaldags stil. Delägare och ansvarig konditor är Johan Sandelin.

Adress: Kungsgatan 55 

vetekatten.se

Vete-Katten grundades redan 1928.
Vete-Katten grundades redan 1928. Foto: PRESS

 

3. Grillska huset 

Caféet drivs av Stockholms stadsmission, ett av Stockholms sociala företag som hjälper människor tillbaka till arbetslivet. Deras afternoon tea serveras i form av ett klassiskt buffébord med varma scones och bröd med hemlagad lemoncurd, marmelad samt grädde. Ostar finns också liksom bakverk från det egna bageriet; mummor, maränger, småkakor, kärleksmums, morotskaka, kokostoppar, chokladbollar (bakverken kan variera). Till detta ingår ekologiskt kaffe eller te som dricks i udda koppar från Stockholms Stadsmissions second hand-butiker. 

Adress: Stortorget 3, stadsmissionen.se/vad-vi-gor/grillska-huset

Grillska husets café är listat som ett av Sveriges bästa caféer i White Guide.
Grillska husets café är listat som ett av Sveriges bästa caféer i White Guide. Foto: PRESS

 

4. Långholmens värdshus 

Långholmen har en 250-årig fängelsehistoria som den intresserade kan lära mer om i muséet. Idag används cellerna som hotell/vandrarhem men här finns också ett värdshus där man på lördagar kan boka in sig på afternoon tea-buffé. Då ingår tre sorters snittar, scones med lemon curd, färskost och Långholmens egna marmelader. Småkakor i tre våningar finns också liksom bakverk som brownie, minimuffins med frosting samt fyllda petits chouxer. Till det väljer man ett te, kanske Grûnewalds blandning med hallon, rabarber och bergamott. Konstnären Isaac Grünewald satt nämligen en månad här 1926 och målade då ett 60-tal tavlor varav ett urval hänger i värdshuset.   

Pris: 260 kronor. 

När: Lördagar under vår och höst, två sittningar, kl. 13.00 och kl. 15.30. Bokas på hemsidan. 

Adress: Långholmsmuren 20. 

langholmen.com   

Långholmens värdshus serverar ett te uppkallat efter konstnären Isaac Grünewald
Långholmens värdshus serverar ett te uppkallat efter konstnären Isaac Grünewald Foto: Kristofer Scheiderbauer

ANNONS: Boka biljetter till Abba-museet och andra sevärdheter i Stockholm  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

6. Lady Hamilton Hotel – gammaldags romantik 

Redan i dörren till matsalen hälsar serveringsflickor i spetsförkläde välkommen. Miljön är hemtrevlig och på den uppdukad buffén finns klassiska snittar och söta bakverk som varieras efter säsong. Utöver scones med tillbehör som lemoncurd, smetana och olika marmelader, kan det finnas små snittkakor, kanske en mjuk morotskaka och chokladtryffel men också desserter som pannacotta och godis i gammaldags burkar. På en gammal skänk står ett urval teer uppradade att välja av, från koffeinfritt ört-te till darjeeling, grönt te och chai. 

Pris: 279 kronor för en klassisk afternoon tea, 305 kronor med ett glas alkoholfri cider och 369 kronor med ett glas champagne.  

När: Lördagar och söndagar klockan 12:30 och 15:00, mellan oktober till april. Boka helst i förväg, drop in i mån av plats.  

Adress: Storkyrkobrinken 5 

thecollectorshotels.se/lady-hamilton

Lady Hamilton Hotel i Gamla Stan är fyllt av antikviteter och romantik.
Lady Hamilton Hotel i Gamla Stan är fyllt av antikviteter och romantik. Foto: BIRGERSDOTTER

7. Svenskt Tenn – stilrent och klassiskt 

Tesalongen ligger en trappa upp, mitt bland tyger och möbler signerade Josef Frank. Varje dag dukas ett bord upp i Estrid Ericsons anda, grundaren av Svenskt Tenn. Menyn är fast och trevåningsfatet serveras vid bordet. Underst väntar en större lax- eller räksmörgås, i mitten två scones med gräddyoghurt samt hallonmarmelad smaksatt med kardemumma och doftpelargon. Överst bjuds tre petits fours, till exempel en morots-/rödbetskaka, kokos- och citronkaka med maräng och en chokladpralin. Råvarorna är ekologiska och utbudet varieras efter säsong. Valet av te (menyn har 14 sorter) diskuterar man gärna med den kunniga personalen som också fyller på kannan om man vill. Pris: 330 kronor, med ett glas champagne 460 kronor. Helgdagar fram till klockan 11.30 dukas en frukost upp för 260 kronor som liknar eftermiddagens afternoon tea.

Pris: 330 kronor, med ett glas champagne 460 kronor. Helgdagar fram till klockan 11.30 dukas en frukost upp för 260 kronor som liknar eftermiddagens afternoon tea.  

När: Dagligen från kockan 12.  

Adress: Strandvägen 5 

svenskttenn.se

Svenskt Tenns afternoon tea-meny är fast och baserad på ekologiska råvaror.
Svenskt Tenns afternoon tea-meny är fast och baserad på ekologiska råvaror. Foto: PRESS

LÄS MER: Två krogar i Stockholm bland världens vackraste

8. Rosendals trädgård – ekologiskt och biodynamiskt 

Vår och höst dukas här upp för en afternoon tea inspirerad av vad trädgården har att erbjuda. Menyn har utformats av både trädgårdsmästare, bagare och kockar i Rosendals odlings- och matateljé. Allt bröd och alla kakor kommer från deras eget vedugnsbageri där bagarna enbart använder ekologiska och biodynamiska råvaror. Exempelvis kan det bjudas på rökt lax med rödkålsslaw, picklade senapsfrön, persilja & mynta på vedugnsbageriets rågbröd. Varma scones från vedugnsbageriet ingår också och serveras med trädgårdsmarmelad och grädde. Som avslutning kan man få en liten citronkaka och kokostopp. Till detta serveras ekologiskt te. Levande ljus och värmande filtar ramar in upplevelsen.  

Pris: 295 kronor eller 395 kronor med ett glas mousserande vin.  

När: Söndagar kl. 12 och 15, vår och höst. Förbokas via hemsidan som även visar exakta datum.  

Adress: Rosendalsterrassen 12 

rosendalstradgard.se

Rosendals trädgårds afternoon tea-meny är utformad av både trädgårdsmästare, bagare och kockar.
Rosendals trädgårds afternoon tea-meny är utformad av både trädgårdsmästare, bagare och kockar. Foto: Katja Halvarsson

9. Viking Line – Ålandskryss med temys 

Afternoon tea serveras inte bara på landbacken, även till havs bjuds eftermiddagsritualen. Viking Line har till exempel konceptet ombord på sitt nyligen uppgraderade fartyg Amorella där man kan njuta av afternoon tea i nya baren Coffee&Wine. Här väljer man sju salta eller söta bitar lagade av fartygets egen konditor, till det ingår te - eller om man så föredrar - kaffe (även cappuccino eller caffe latte). Utbudet varieras men kan exempelvis bestå av smörgåstårta, fyllda croissanter, scones, chokladtårta, små citronmarängpajer eller macaroons. Mousserande vin kan köpas till.   

Pris: För 320 kronor (300 kronor för Viking Club-medlemmar) ingår även dagskryssning från Stockholm med fartygsbyte i Mariehamn, frukost, och anslutningsbuss.  

När: Mellan kl. 11 och 18 dagligen på Amorella. Dagskryssningen avgår från Stadsgården i Stockholm med Viking Grace kl. 07.45, i Mariehamn sker fartygsbyte byter till Amorella som är åter i Stockholm kl. 18.55. Man kan också göra en dygnslång kvällstur med fartyget till Åbo.

Viking Lines fartyg Amorella serverar afternoon tea där man får välja sju bitar bland sött och salt.
Viking Lines fartyg Amorella serverar afternoon tea där man får välja sju bitar bland sött och salt. Foto: Tuukka Ervasti

10. Wienercafét – exklusivt och även vegetariskt 

Grundat 1904 men renoverat för cirka fyra år sedan, det flotta caféet på exklusiva Biblioteksgatan påminner om såväl Paris och Wien. Här dras blickarna lika mycket åt disken med de läckra bakverken som till kristallkronorna och takstuckaturen. Wienercaféts afternoon tea sker med bordsservering, te väljer man från menyn. In kommer en kanna som gärna fylls på och kakfat i tre våningar med snittar, scones och söta bakverk, enligt konstens alla regler. Den vegetariska menyn bjuder på fem canapéer och snittar med fyllningar, två mindre scones med smör (istället för clotted cream), sylt och lemon curd, samt miniwienerbröd, minibulle och tre läckra små bakverk. Stjärnkonditorn Per Bäckström är kreativ ledare och produktionsansvarig.   

Pris: 325 kronor för vegetarisk afternoon tea, 329 kronor för klassisk afternoon tea, 469 kronor för deluxe-varianten med ett glas champagne.  

När: varje dag mellan kl. 14:00-17.00. 

Adress: Biblioteksgatan 6-8 

wienercafeet.com

Wienercafét på Biblioteksgatan påminner om såväl Paris och Wien.
Wienercafét på Biblioteksgatan påminner om såväl Paris och Wien. Foto: KRISTER BENGTSSON

11. Hotel Diplomat – hälsovariant på lyxadress 

I det tidigare residenspalatset, hotell sedan 1966, serveras dagligen afternoon tea i tre olika varianter; classic, tea-tox och en variant skapad i samarbete mellan hotellets konditor Calle Isaksson och modedesignern Ida Sjöstedt. Alla innehåller som sig bör scones med hemlagad marmelad, finger sandwiches och små, eleganta bakverk. Valfri kanna te ingår från menyn med 10 olika sorter. Hälsovarianten Afternoon Tea-Tox är en tre våningar hög variant på den brittiska traditionen fast helt utan gluten, laktos och raffinerat socker. Här blir man serverad fröknäcke med påläggen rökt lax och edamame-sojabönekräm, samt kalkon och avocado. Sconesen är gjorda på mandel och serveras med cashewsmör och sockerfri jordgubbssylt. Fatet toppas med rawbar, en pralin på sockerfri mörk choklad, en chocolate chip cookie, en grön spirulina shot och en fruktsallad med superbär som goji-, inka-, acai- och mullbär.

Pris: 395 kronor, 480 kronor med champagne.  

När: varje dag mellan kl. 14.00 -17.00, boka minst en dag i förväg. 

Adress: Strandvägen 7C 

diplomathotel.com

Hotel Diplomat har tre olika afternoon tea, däribland den nyttigare varianten Tea-Tox.
Hotel Diplomat har tre olika afternoon tea, däribland den nyttigare varianten Tea-Tox. Foto: PRESSBILD

12. The Strand – förstklassigt med Garbo-koppling 

Hotell Radisson Blu Strand har firat 105-års jubileum, miljön är nyrenoverad av Wingårdhs arkitekter och restaurangen bjuder på modern miljö i svärtade toner av petroleum, lila, blått och grått. Greta Garbo avnjöt afternoon tea på takterrassen redan 1921. Idag när man beställer in en ”After One” blir man serverad vid bordet enligt konstens alla regler. Tesorterna presenteras i box där man kan få sniffa på varje sort, däribland den specialkomponerade ”Iconic Greta”. Kakfatet i tre våningar bjuder på två sorters sandwich (med gurka och cream cheese samt rökt lax mellan hembakt rågbröd), miniscones med clotted cream och jordgubbssylt (men ingen lemon curd), rawfood bar med nötter samt höjdpunkten; fem små desserter skapade av Daniel Roos som bland annat har Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllopsdessert på sitt CV. Både hallonpannacotta med saltlakritskrisp och choklad- och karamellfudge-brownie är en direktbiljett till smakhimlen. 

Pris: 305 kronor.  

När: Dagligen mellan kl. 13.00-16.00, förbokas en dag i förväg. 

Adress: Nybrokajen 9 

thestrand.se

Afternoon tea på The Strand går under namnet "After One".
Afternoon tea på The Strand går under namnet "After One". Foto: PRESS

13. Tea House Chaikhana 

Chaikhana, som både är butik och tesalong, ser sig som ambassadörer för god tekultur. I den kolonialt inspirerade miljön tas tedrickande på största allvar och det finns sorter från hela världen för den som vill botanisera. Deras afternoon tea kan beställas som den traditionellt engelska varianten eller enligt den franska tekulturen. De har två varianter av vardera. I den franska ingår exempelvis anklevermousse och laxpaté, i den engelska klassiska sandwhichar som skinka/ost och gurka/krasse. I den dyrare engelska ingår även två scones med olika sylter och clotted cream, i den dyrare franska ingår en dessert. Till varje afternoon tea ingår en valfri kanna te från hela sortimentet men eftersom deras utbud består av 200 sorter brukar de välja ut 4-6 stycken sorter för gästen att välja på.      

Pris: 170 kronor eller 225 kronor, båda finns i en engelsk och en fransk variant. Med ett glas champagne tillkommer 110 kronor.  

När: Öppet tisdag till fredag kl 11.00 – 19.00, helger 12.00 – 18.00. 

Adress: Svartmangatan 23 

chaikhana.se

Teet serveras i kannor och kaffet mals vid beställning, båda är ekologiska och rättvisemärkta.
Teet serveras i kannor och kaffet mals vid beställning, båda är ekologiska och rättvisemärkta. Foto: PRESS

LÄS MER: Grand Hôtel byter skepnad – så blir nya fasaden

14. Grand Hôtel Cadierbaren – på första parkett 

I nyrenoverade Cadierbaren, uppkallad efter hotellets grundare Regis Cadier, serveras dagligen afternoon tea. Godsakerna njuts från de mjuka sofforna eller vid borden med utsikt över Strömkajen och Kungliga Slottet. Den nya interiören har fler speglar och färgstarka detaljer i kraftig cerise, även porslinet är nytt. På våningsfatet finns en klassisk gurksnitt, tunnbrödrulle med rökt lax, nötbröd med blåost och fikon samt ett rågbröd med kyckling och ankleverroulade. Sconesen kommer i två varianter. Till dem serveras citroncurd, vaniljsmetana, grädde samt blåbär- och björnbärssylt. Fyra minibakelser finns också på fatet; fransk pistaschfinancier, körsbär- och lingonkräm med kokospannacotta, operakaka (choklad och kaffe) samt citrusmousse med havtorn och karamellkräm. Till detta väljer man te, exempelvis hotellets egen blandning Finest Tea Blend of Grand Hôtel.  

Pris: 450 kronor för deras traditionella afternoon tea. Med ett glas champagne från Pol Roger blir priset 540, 570 eller 590 kronor beroende på sort. 

När: Dagligen mellan kl. 14.00 - 17.00. 

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8 

grandhotel.se

Godsakerna njuts från de mjuka sofforna eller vid borden med utsikt över Strömkajen och Kungliga Slottet.
Godsakerna njuts från de mjuka sofforna eller vid borden med utsikt över Strömkajen och Kungliga Slottet. Foto: PRESS

15. Strömma – tekryssning längs Skurusundet 

Ombord på fartyget M/S Gustafsberg VII från 1912 anordnas delar av året särskilda Afternoon tea-kryssningar. Fartyget gör då under två timmar en tur i Stockholms skärgård medan gästerna kan njuta av bakverk från en stor buffé i aktern. Först slår man sig ned vid ett förbokat bord i salongen en trappa upp. Där blir man serverad ett glas mousserande vin och en landgång med tre pålägg; skagenröra, lax och en mousse med rom. Därefter går man själv och tar för sig av utbudet som krögaren Malin Söderström komponerat; klassiska småkakor, mjuka kakor och blåbärspaj, chokladbollar och tryffel, pannacotta och mycket mer. Scones med tillbehör som ost och hemkokta marmelader finns förstås också. Kaffe eller te till väljer man själv. 

Pris: 490 kronor.  

När: Fartyget avgår kl. 13.30, från mitten av mars till november (se hemsidan för exakta datum). 

Adress: M/S Gustafsberg (avgår från Nybrokajen, kajplats 8). 

stromma.se

Strömmas afternoon tea-kryssning är en två timmar lång tur ut i skärgården.
Strömmas afternoon tea-kryssning är en två timmar lång tur ut i skärgården. Foto: Kristofer Scheiderbauer

LÄS MER: Stockholms 10 bästa spa