Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Antikrundans experter tipsar: Så fyndar du på loppis i sommar

Från 2018
Malin Sveholm håller upp en står sidenscarf från modehuset Hermés.
Bildtext Den klassiska sidenscarfen från Hermès kan man få för en tia på loppis, medan den som ny kostar flera hundra euro, tipsar Malin Sveholm, modeexpert i tv-programmet Antikrundan.
Bild: Yle/Linda Söderlund

På sommarens loppmarknader kan man hitta en massa roliga prylar, kläder och möbler. Antikrundans experter Malin Sveholm och Knut Knutson tipsar om hur man kan göra riktiga fynd - och vad man ska se upp med så man inte blir lurad.

Malin Sveholm är expert på mode och vintage i det populära tv-programmet Antikrundan. Sveholm går själv ofta på loppis och för att hitta kläderna som har det lilla extra gäller det att vara taktisk.

- När jag kommer till en loppis gör jag alltid ett snabbt första varv och tittar på mönster och tyger som sticker ut. Då kanske jag också direkt köper något, för det gäller att komma över tröskeln med att göra det första köpet. Om man väntar för länge med att köpa den första saken, så blir man lite snål efter en stund, säger Sveholm.

Efter det första snabba varvet går Sveholm sedan ett nytt varv i lugn och ro.

Färggranna kläder i vintagestil hänger på klädgalgar på ett kläräcke.
Bild: Mostphotos

Kläder som kommer från lite bättre modehus har oftast god kvalitet på sina tyger. Det kan vara ett speciellt mönster, men kläderna behöver inte nödvändigtvis vara färggranna utan det kan vara tyget i sig själv som har en fin kvalitet.

Sveholm berättar om då hon för flera år sedan gick på en loppmarknad i New York och plötsligt fick syn på ett svart tyg med guldmönster som väckte hennes nyfikenhet.

- Det var en liten jacka från Christian Dior från 1960-talet, med typiskt op-mönster (optical art).

Sidenscarfar kan man fynda för en spottstyver

Loppmarknader har ofta ett stort utbud av alldeles vanliga användbara kläder. Barnkläder finns det också för det mesta i stora högar till rimliga priser.

Loppmarknad utomhus med en massa folk.
Bild: Mostphotos

Vill man däremot göra fynd, så att man får värdefulla kläder och accessoarer till billiga priser, så lönar det sig att hålla utkik efter fina sidenscarfar, väskor och bijouterier, tipsar Sveholm.

- Det är sådant som kan ha funnits i mormors garderob och som sedan varit bortglömt länge och så vill folk helt enkelt bli av med det och säljer allt.

- Om man hittar en Hermèsscarf på loppis, det är inte alls omöjligt, så är det ett riktigt fynd. I nypris i butik kostar en sådan scarf cirka 400-500 euro och hittar man den på loppis kan man ha tur och få köpa den för bara 10 euro, säger Sveholm.

Det finns bättre och sämre förfalskningar av väskor, men det första man ska titta på är priset

Hermèsscarfen i siden är nu supertrendig bland yngre tjejer. På 1970-talet hade man scarfen runt halsen, medan den i dag kan användas på många olika sätt.

- Man kan snurra ihop den och ha den som ett skärp i jeansen eller runt handväskans handtag. Det är också jätteläckert att ha scarfen i en snygg uppsättning i håret.

Men det finns också kopior av scarfarna från de stora modehusen och det gäller att se upp så man inte blir lurad.

- En äkta sidenscarf ska vara fållad för hand och kanten ska vara rullad inåt. Man ska också titta på motivet och hur väl gjort trycket är. Färgerna kan ha bleknat, men motivet ska vara klart och färgerna ska inte ha flutit ut.

Billiga väskor är sällan äkta

Man kan också hitta snygga läderväskor på loppis. Då ska man utgå från att om det är äkta väskor så är det mycket sällan hur billigt som helst.

- Om du hittar en väska från Chanel som någon säljer för 20 euro, så är det oftast inte äkta, säger Sveholm.

Modern design, det var vänstern och kommunisterna, medan rokokomöblerna var etablissemanget

För att avgöra äktheten i en väska ska man titta på kvaliteten och detaljerna. Alla sömmar ska vara raka och snygga, finns det en metallkedja ska den vara tung, dragkedjan ska löpa bra och märket på väskan ska synas tydligt och vara välgjort.

- Känn efter om det verkligen är skinn eller bara plast. De äkta väskorna har sidenfoder eller ett fint bomullsfoder. Om fodret känns lite plastigt och är skrynkligt, så är det antagligen acetat, och det används mycket i kopiorna.

- Det finns bättre och sämre förfalskningar av väskor, men det första man ska titta på är priset. Är det för billigt så är det oftast inte äkta, säger Sveholm.

Antika stilarna är ute och 1900-talet är inne

Knut Knutson har varit antikvitetsexpert i Antikrundan i närmare 30 år och har själv handlat med antika möbler ännu längre. Han har med sorg sett hur antikviteterna uppskattas allt mindre.

- Antika möbler har länge haft en nedåtgående trend. Möbler från 1800-talet är direkt fyndbilligt. Man kan alltså inreda ett hem med 1800-tals möbler med väldigt lite pengar, säger Knutson.

Porträttbild på Knut Knutson.
Bildtext Knut Knutson jobbar några veckor per år med tv-programmet Antikrundan. Till vardags är han chefsintendent på Uppsala auktionskammare.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Det som däremot har gått upp kraftigt i pris är möbler från 1900-talet. Efterfrågan på designmöbler från Finland, Sverige och Danmark är mycket stor.

- Det är sanslöst! Det är detta som har tagit över intresset från de gamla klassiska antikviteterna. Och det är tråkigt!

- Varför är det tråkigt?

- Det är inte klokt att högklassiga möbler från 1700-talet plötsligt kostar en struntsumma av vad du får för möbler från 1930, -40, -50 och -60-talet. Jag är väldigt förtjust i gustavianska möbler, i barocken och senbarocken - det är en skönhet i de möblerna som jag har svårt att förstå att inte flera kan ta till sig.

Problemet är att de flesta av oss är “Följa John”, alla köper samma sak

Knutson säger att det ändå inte är omöjligt att de antika möblerna blir i ropet igen och att ungdomar tycker att 1700- och 1800-tals möbler är spännande. Möblerna var tidigare politiskt värdeladdade, men den aspekten finns inte kvar längre.

- Modern design, det var vänstern och kommunisterna, medan rokokomöblerna var etablissemanget. Men den politiska biten är i dag helt borta. Om de antika stilarna kommer tillbaka så beror det endast på mode och trender.

Våga köpa det som är ute - då har man råd med kvalitet

Knutson säger att det är svårt att ge råd om vilka slags möbler det lönar sig att köpa på loppmarknad, om man vill att de senare ska stiga i värde.

- Om jag hade vetat det hade jag gjort rätt hela tiden och inte behövt jobba så här mycket.

Möbler från olika tidsepoker på en loppmarknad utomhus.
Bild: Mostphotos

Men några saker kan man ändå tänka på om man vill försöka göra fynd.

- Det som har varit mest ifrågasatt historiskt har 50-100 år senare blivit det mest typiska för perioden. Om du lyckas pricka in de här sakerna, så kommer de alltid att vara ekonomiskt fördelaktiga att samla på.

Knutson påpekar också att det alltid lönar sig att köpa kvalitet, oberoende av tidsepok. Han säger att han inte själv har haft några stora resurser att köpa för - däremot har han haft tur.

- Jag har haft turen att tycka om sådant som ingen annan tycker om. Problemet är ju att de flesta av oss är “Följa John”, alla köper samma sak. Om du då istället kan ta motsatt väg och köpa det som är ute - då kan du välja det bästa, och det kan du göra med en vanlig lön. Då kan du få museisamlingar, och alla tittar på dig och tycker “wow så spännande!”.