Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VR-glasögon kan bli dagligt verktyg inom utbildning

Från 2017
Reporter Milja Ångerman försöker få en fjäril att sätta sig på hennes finger i den virtuella världen.
Bildtext Reporter Milja Ångerman försöker få en fjäril att sätta sig på hennes finger i den virtuella världen.
Bild: Heini Ruohonen

Utbildning kan få mervärde i en virtuell värld och undervisningen blir både roligare och mer praktisk. Det menar forskare vid Åbo Akademi. VR-glasögon är verktyget som gör detta möjligt.

Att stiga in i en virtuell värld hjälper eleverna att lära sig i praktiken. Tänk att du sitter i ditt vardagsrum eller i klassrummet men ändå kan befinna dig på andra sidan jordklotet.

Det här är fullt möjligt ifall du har ett par VR-glasögon att tillgå. Med hjälp av dator, spelkonsoler och VR-glasögon kan man genom olika applikationer befinna sig i virtuella världar av många slag.

Joachim Högväg och Joachim Majors jobbar på Experience Lab vid Åbo Akademi i Vasa och forskar i hur människor upplever den digitala världen.

– Det skapas nya produkter hela tiden och det är tekniken som är i fokus. Men vår syn är att människan ska vara i fokus eftersom det är människan som använder tekniken, säger Majors.

Nya möjligheter inom utbildning

För Högväg och Majors blev steget mellan tekniken och utbildningssektorn självklart.

– Vi har funderat vad man skulle göra med VR-glasögon och den virtuella världen. Eftersom vi är verksamma vid Åbo Akademi så blev det naturligt att vi började fundera på hur man kan använda sig av VR-glasögon inom undervisning, säger Högväg.

Joachim Högväg och Joachim Majors jobbar vid Experience Lab i Vasa.
Bildtext Joachim Högväg och Joachim Majors jobbar vid Experience Lab.
Bild: Heini Ruohonen

Till exempel inom läkarutbildning kan man enligt Högväg använda sig av VR-glasögon.

- När man ska lära sig om människans anatomi så kan man plocka isär en kropp och se på alla organ. Detta kan man göra om och om igen i den virtuella världen.

På så vis kan läkarstuderande ges en stark upplevelse - men i en virtuell värld.

Människocentrerat

Vid Experience Lab vill man att det ska vara en människocentrerad utveckling av tekniska produkter. Högväg och Majors tror att VR-glasögon kan börja användas mer utbrett inom undervisning, något de även själva har prövat på.

Högväg har exempelvis varit med i ett projekt med slöjdstuderande vid Åbo Akademi.

– Det var en kurs i produktdesign där studerande fick designa en möbel i miniatyr. Kursdeltagarna byggde sedan upp sin möbel i ett dataprogram och vid vårt "virtual reality lab" fick de sätta på sig VR-glasögonen och se sina möbler i en virtuell värld.

- Där såg de hur möbeln skulle se ut i verkligheten. Hur stor den kunde vara och hur den skulle passa in i omgivningen, beskriver Högväg.

Intressantare studier

Utbildning kan bli mer intressant med VR-glasögon. Det är Högväg och Majors övertygade om och serverar tänkbara scenarier.

Man kan exempelvis befinna sig i ett klassrum under en geografilektion och när man tar på sig VR-glasögonen så kan
man gå runt på Milanos gator i en virtuell värld.

Detta gör enligt duon på Experience Lab undervisningen mer spännande än om man bara skulle se på bilder i en lärobok.

– Lärandet kan bli roligare genom att det blir en slags spelifiering av utbildningen. Till exempel finns det en applikation där man ska rädda sin stad genom att skjuta med kanoner. Där måste man mäta ut vilken vinkel man ska ha på kanonen och med vilken hastighet kanonkulan ska flyga. Där lär du dig fysik samtidigt som det är ett spel och så kan man tävla med sina klasskompisar, säger Majors.

Smidigare om tio år

I dagsläget är utrustningen som krävs ganska otymplig men Högväg tror att tekniken med VR-glasögon kommer att genomgå samma utveckling som datorerna.

– Om man tänker fem eller tio år framåt så kommer det att vara mycket smidigare. Kanske ett par små glasögon som man sätter på sig, säger Högväg.

Joachim Högväg ger Milja Ångerman instruktioner om hur man rör sig i en virtuell värld.
Bildtext Joachim Högväg ger Milja Ångerman instruktioner kring hur man bäst rör sig i en virtuell värld.
Bild: Heini Ruohonen

Det är inte bara inom utbildning som VR-glasögon används som verktyg. Majors berättar hur man kan använda sig av virtuell verklighet för personer med demenssjukdom.

– En undersökning har gjorts där man satte VR-glasögon på personer med demens och det hjälpte till att trigga minnen. Man har till exempel filmat en 360 graders film från en sommarstuga som den sjuke tycker om. Detta har hjälpt dementa att börja kommunicera och minnas.

Den här artikeln är skriven av Milja Ångerman. Texten är en del av ett övningsarbete i radiojournalistik som medieettor vid Åbo Akademi i Vasa utfört på Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln