Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hitis kan återfå sin hälsovård till sommaren

Från 2018
solglimten i Hitis
Bildtext Solglimten kan erbjuda hälsovårdsservice i sommar.
Bild: YLE

Sedan årsskiftet finns det ingen hälsovårdsmottagning alls ute på Hitis-Rosala. Petra Henriksson är utbildad sjuksköterska och verksamhetsledare på servicehemmet Solglimten. Hon har - liksom många Hitis-Rosalabor - harmats över läget.

- Om man behöver hälsovård nu så får man åka in till Kimito eller vanligtvis Dalsbruk, en resa som tar ungefär 4 timmar, säger hon, och tillägger att det känns lite i överkant för ett besök som räcker 5 minuter.

Men på Hitis hänger man inte bara läpp. Kyrkosundsskärs pensionärsbostadsstiftelse som grundade servicehemmet Solglimten har nu skickat in ansökan om tillstånd att få bedriva hälsovårdsverksamhet och hemsjukvårdsservice.

- Nästan alla ansökningar är inskickade och lokalen här i Solglimten är redan godkänd. Vi hoppas kunna öppna till sommaren, säger Henriksson.

Hoppas på samarbete med kommunen

Man har fört diskussioner med kommunen och hoppas att det kan ses som en möjlighet att ge Hitis-Rosalaborna hälsovårdsservicen tillbaka.

- Vi för en diskussion med kommunen och hoppas på ett samarbete med dem, säger hon.

Servicen skulle erbjudas en förmiddag i veckan och på den tiden tror man att man ska kunna täcka hälsovårdsbehovet.

Om samarbetet med kommunen inte blir av så startar man ändå verksamheten så fort man fått alla ansökningar godkända. I så fall blir det helt i privat regi med högre pris för patienten.

- Men vi tror ändå att det blir billigare för många ortsbor att komma hit, bara taxiresan tur-retur till Dalsbruk kostar 50 euro med självrisken, säger Petra Henriksson.

97-åring säger att hon inte orkar längre

Gina Genbergs 97 år gamla mamma bor på servicehemmet Solglimten och behöver vissa perioder ta blodprov ganska ofta på grund av sin medicinering.

- Förr gick det ju bra, hon hade sin dörr mittemot mottagningen på Solglimten. Men nu tar det 4 timmar, och det bara för ett litet pick, säger Genberg.

två händer
Bild: AP Graphics bank

De har organiserat resan så att en person inom familjen, som lämpligt nog är taxichaufför, har ordnat med resan och följt modern till och från sjukhuset eftersom hon är för svag för att orka själv.

Efter besöket på hälsostationen har de åkt hem till dottern Gina för vila och matbit så att mamman ska orka resa hem några timmar senare.

- Hon har sagt nu att hon inte orkar längre. Att det får vara då, säger Gina.

Hon tycker att det känns tungt att höra sin mamma säga så. Om hennes mor inte besöker hälsostationen för att medicineringen skall kunna justeras korrekt så kan det få fatala följder.

- Vi hoppas att kommunen kunde ställa sig välvilligt till det här nu då en gång både behörig personal och lämpliga lokaler skulle finnas tillgängliga, säger hon.

Vårdbehovet för litet

Omsorgschefen i Kimitoöns kommun, Maria Wallin, säger att man hoppas kunna hitta ett samarbete med Solglimten, men att det i så fall skulle gälla hemvård.

Enligt deras personal var vårdbehovet så pass litet att någon regelbunden mottagning inte längre känns motiverad.

- Däremot kommer vi säkery att ordna ett vaccinationstillfälle inför influensatiderna, säger Wallin.

Enligt både Henriksson och Genberg beror statistiken till stor del på de få mottagningstillfällena som kommunen ordnat.

- Ungefär en timmes mottagning per gång räcker bara för sådär 4 personer. Det är klart att statistiken visar att patienterna är få, säger Genberg.

Diskussion om artikeln