Sverige "bäst i världen" mot inkomstklyftor

Publicerad 2017-07-17

Ekonomi. Av 152 undersökta länder är Sverige bäst på att bekämpa inkomstklyftor, enligt ett nytt index.

Genom att titta på tre faktorer: sociala utgifter, skatter och arbetstagarnas rättigheter, bedöms världens länders ambitioner att minska inkomstklyftorna. Bakom indexet står hjälporganisationen Oxfam, som anser att extrem fattigdom inte kan utrotas om inte den ekonomiska ojämlikheten hindras, och organisationen Development Finance International (DFI).

"Länder som Indien och Nigeria presterar dåligt generellt, och bland de rika länderna är USA väldigt dåligt. Samtidigt har länder som Sverige, Chile, Namibia och Uruguay tagit krafttag för att minska ojämlikheten" enligt rapporten.

Sverige toppar listan, trots att man inte är enskilt bäst i någon av de tre specifika pelarna som indexet lutar sig mot.

– Sverige kan vara stolt över det man gjort tidigare och blivit ett av världens mest jämlika länder. Vi kan ses som ett föredöme på många sätt. Sedan är det oroväckande att ojämlikheten trots det ökat, säger Robert Höglund, kommunikationschef vid Oxfam Sverige.

Ojämlikhet hänger ihop med brott, lägre ekonomisk tillväxt och sämre hälsa, och speciellt drabbas människor i de fattigaste länderna enligt Oxfam och DFI.

TT