Friskvård till häst. Arkivbild.
Friskvård till häst. Arkivbild.

Gamla överklassporter okej friskvård

Golf, ridning och kanske segling. Nu är det fritt fram att få skattesubventionerad friskvård även för gamla överklassporter.

ANNONS
|

Efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen släpper nu Skatteverket på kranarna. Tidigare har det blivit nobben när en anställd velat spela golf eller ta ridsportlektioner på skattebetalarnas bekostnad. Nämnda sporter har inte klassats som enklare form av motion tillgänglig för det skattesubventionerade friskvårdsbidraget som många arbetsgivare erbjuder sin anställda, främst för att de har krävt dyrare utrustning.

Enligt Skatteverkets nya bedömning gäller att idrotten ska vara tillgänglig och lika för alla.

- Då har det kanske en underordnad betydelse vilken motion man använder de här pengarna till, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

ANNONS

Ingen åsikt om sporten

Mycket har ändrats genom åren, exempelvis har gamla så kallade överklassporter blivit folkliga.

- Vi har ingen åsikt om sporterna längre, är det en sport så är det en sport, Pia Blank Thörnroos.

Liftkort, segelkurs, ridskola eller avgift på golfbana blir nu okej, men inte hyra av skidor eller köp av nya segel eller liknande – det är aktiviteten som sådan man får göra friskvårdsavdraget för. Dessutom måste arbetsgivaren ge klartecken till vad som får räknas som friskvård, enligt Pia Blank Thörnroos.

Skatteverket har också passat på att ange vad som är att betrakta som ett tak för friskvårdsbidraget, 5000 kronor på ett år.

Förlegad syn

För golfare och ridsportentusiaster är det rena julafton.

- Vi har drivit den här frågan sedan 1998, säger Kicki Ronneberg på Svenska ridsportförbundet som räknar med ett ökat tryck på ridskolorna.

Hon anser att lagstiftningen varit diskriminerande.

ANNONS

- Man har ju undantagit vissa idrotter och haft någon gammal förlegad syn på att det här ska vara något slags överklassaktivitet som bara få kan ägna sig åt. I dag är det ju inte så, i dag är det här stora folksporter, både ridsport och golf, säger Kicki Ronneberg.

TT

ANNONS