Kenraali Hägglund poseerasi ampumiensa gepardin ja karhun kanssa, eläinaktivisteilla keitti yli – ”He ovat vain kateellisia”

Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund ja eläinaktivistit ajautuivat sanasotaan.

Trofeeton EU -työryhmä ei pidä kenraali Gustav Hägglundin harrastuksesta.

Kuolleet eläimet ovat tämän riidan keskiössä. No mutta miten?

Hiljattain 80 vuotta täyttänyt kenraali Gustav Hägglund on tunnettu siitä, että hän harrastaa suurriistan metsästystä. Hänellä on ampumiaan eläimiä täytettyinä kotona.

Hägglund esitteli metsästysmuistojaan, joista käytetään myös nimitystä trofee, Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa keskiviikkona. Hän oli kuvassa ampumansa karhun ja gepardin kanssa. Eläimet oli täytetty.

Tämän kuvan takia Hägglund joutui eläinaktivistien tikunnokkaan. Tarkemmin sanottuna Trofeeton EU -työryhmän hampaisiin.

Työryhmään kuuluvat Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Animalia ja Luonto-Liitto, ja ne yhdessä yrittävät ajaa metsästysmuistojen maahantuontikieltoa Eurooppaan sekä Suomeen. Nimestään huolimatta ryhmä ei ole EU:n alainen organisaatio. Ryhmä kritisoi Hägglundin harrastusta Helsingin Sanomien mielipidepalstalla lauantaina.

– Eläin ei ole sisustuselementti, eikä tuntevan olennon tappamisella pidä koskaan ylpeillä. Sisustuksen iloa ja luontoyhteyttä on mahdollista hakea muualta. Väkivallalle on vaihtoehtoja.

– Metsästysmuistojen esitteleminen samoin kuin trofeenmetsästys itsessään ovat mauttomuuksia, jotka eivät enää kuulu sivistyneen kansan toimintatapoihin, Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa kirjoitetaan.

 

Hägglund suorastaan naurahtaa työryhmän kritiikille. Hän on innokas Helsingin Sanomien lukija, mutta tämä mielipidekirjoitus oli mennyt häneltä kokonaan ohitse.

– Ai tämmöistä. En ole ehtinyt vielä näin hoopoja juttuja lukemaan, Hägglund nauraa.

– Ilmeisesti he ovat vain kateellisia, kun heillä itsellään ei ole tämmöisiä hienoja trofeettoja. En voi siten muuten ymmärtää. Nehän todella koristavat kotia. Vaimo on kieltänyt pitämästä niitä missään muualla kuin yhdessä huoneessa. Hän on laittanut rajat, Hägglund sanoo IS:lle.

Hän toteaa kylläkin, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Mutta silti itse kirjoitusta hän ei ymmärrä.

– Minusta se on ihan lapsellista höpötystä, Hägglund pamauttaa.

– Tämähän on vapaa maa. Saahan täällä olla kaikenlaisia kummallisia mielipiteitä, kenraali jatkaa.

Gustav Hägglund poseeraa ampumansa karhun kanssa.

Hägglund väittää, että täytetyt eläimet, jotka olivat Helsingin Sanomien ottamassa kuvassa, ovat ”hienoimpia, mitä Suomessa on”. Kuvassa oli täytetty karhu ja gepardi, jotka Hägglund oli itse ampunut.

– Olen niistä todella ylpeä. Molemmat ovat olleet aikamoisen ponnistelun takana. Sitä karhuakin piti kuusi tuntia seurata ennen kuin sen (ampumisen) sai aikaiseksi. Se trofee on muistutus siitä suorituksesta ja haasteesta, mikä on ollut.

– Se gepardikin on kultamitaligepardi. Se on Namibiasta. Se on semmoinen, joka tappoi paljon karjaa siellä. Ja sen takia sen ampumiseen sai luvan. Muutenhan se on suojeltu. Se on erittäin haastava, koska se on maailman nopein eläin. Hyvin moni on yrittänyt, mutta ei ole saanut. Mä olin kovin onnekas ja ylpeä siitä, että sitten osuin siihen, Hägglund kertoo.

Hän arvostaa nimenomaisesti haasteellisia metsästyksiä.

– Tappaminen ei ole mistään kotoisin. Sittenhän voisi mennä teurastamolle, jos on siitä innostunut. Metsästyksen ydin ja viehätys on nimenomaan haasteet, eli pitää olla vaikeata, Hägglund selvittää.

Hägglund korostaa, että hänellä on vain yksi metsästysmuisto, eli trofee, kustakin eläinlajista.

– En mä semmoinen trofeeintoilija, ole niin kuin Amerikassa on kokonaisia trofeetaloja. On mullakin semmoisia tuttavia, joilla on tämmöisiä kokoelmia. Mulla on vain korkeintaan yksi kutakin lajia, Hägglund toteaa.

Gepardin ja karhun lisäksi hänen kotejaan koristavat muun muassa ammutut leijona, puhveli sekä seepra.

Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund kuvattuna työhuoneessaan pääesikunnassa vuonna 1998.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?