RECENSION - LITTERATUR

Tillspetsat och hårdhudat om Polen, provinsen och världen

2:52 min

Här i Sverige är Dorota Maslowska mest känd som dramatiker, men redan som 19-åring 2003 debuterade hon med romanen "Polsk-ryskt krig under rödvit flagga".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Polsk-ryskt krig under rödvit flagga"
Originaltitel: "Wojna polsko-ruska pod flaga bialo-czerwona"
Författare: Dorota Maslowska (Metallflickan)
Översättare: Tomas Håkanson
Utgivningsår i Polen: 2003.

Det är den ryss-fria dagen i den lilla polska staden. Kommunala tjänstemän är utskickade att göra enkäter bland medborgarna för att se att de inte har köpt några ryska smuggelcigarretter. Husen ska också målas i polska patriotiska färger på order av borgmästaren.

Hela romanen är en inre monolog i huvet på Silny, som går på arbetslöshetsunderstöd och amfetamin. Han älskar Magda som bara vill till väst, om hon så ska ligga sig dit men just den här dagen försvinner hon och han hamnar i sällskap med en militant vegan som bara kräks och en principfast katolik vars undulater han bara måste kissa ner.

Dorota Maslowskas alter ego dyker själv upp i romanen som obstinat maskinskrivare hos den lokala polisen, eller snarare som iscensättare av intrigen, byggaren av rekvisitan i något som till slut liknar den då populära filmen "Truman show". Man kör handen igenom och det visar sig vara kulisser alltihopa.

Klämda mellan rysskräck, nyliberalism och polsk patriotism försöker de hitta några sorts livsbetingelser i ett moraliskt vacuum

Hon fick välförtjänt mycket uppmärksamhet för sin debutroman som skildrare av en ungdomskultur som innan inte hade haft tillstymmelse till litterär röst, klämda mellan rysskräck, nyliberalism och polsk patriotism försöker de hitta några sorts livsbetingelser i ett moraliskt vacuum. Och hon låter sina påtända tonåringar besitta både ironi, längtan och samhällsinsikter.

Det var en hård tid i Polen då, efter kommunismen då den råa kapitalismen gjorde sitt intåg och många människor föll genom samhällsnätet utan att någon tog emot dem. Den som visar sig det minsta pro-rysk i "Polsk-ryskt krig under rödvit flagga" straffas ut även om till och med polisen har köpt sina persienner av ryssarna, som dessutom säljer polska flaggor till patrioterna. Här finns ett sterilt överklass-EU västerut och redan för många McDonalds. Vad ska man tro på?

Utifrån en enda septemberdag 2002 då Silnys medvetande och språkbehandling faller samman i takt med att drogkonsumtionen accelererar skådar Dorota Maslowska både bakåt, framåt, inåt och bortom, avlyssnar och spetsar till tankarna och formuleringarna om provinsen, Polen och världen.