torsdag25 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

När vinsterna går i höjden hotas hälsa och solidaritet

En god, offentligt finansierad sjukvård åt alla kräver solidariskt fördelade resurser, där de med störst behov får mest. Att prioritera är svårt, men att låta efterfrågan i nätläkarbolagens tappning få styra är inte rätt väg, skriver läkarna Christer Pettersson och Bengt Järhult i sin slutreplik till Kry.

Publicerad: 15 januari 2018, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi tror också att IT kan utgöra en del av lösningen, men vi menar bestämt att Kry och deras systerbolag förstärker problemen istället för att bidra till ett tillfrisknande, skriver debattörerna. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HälsaLäkarePrimärvårdNätläkare

SLUTREPLIK  I en replik till vårt debattinlägg 8 januari menar Kry att vi har ideologiska skygglappar, som hindrar oss att se möjliga lösningar till dagens problem i vården.

Precis som Kry ser vi många utmaningar inom svensk sjukvård vad gäller tillgänglighet, bemötande och kostnadskontroll. Vi tror också att IT kan utgöra en del av lösningen, men vi menar bestämt att Kry och deras systerbolag förstärker problemen istället för att bidra till ett tillfrisknande.

Krys beräkningar att 60 procent av fysiska besök kan klaras på nätet är tomma löften, då ingen korrekt upplagd studie visat det. Inte heller finns något underlag för påståendena att dyra besök i den fysiska primärvården och på akuten skulle kunna ersättas med digital vård. Genomsnittskostnader per besök, som inkluderar svårt sjuka och kroniska tillstånds omhändertagande, går inte att jämföra med Krys lättviktsutbud, där digitala besök till betydande del kan utgöras av ökad vårdkonsumtion hos väsentligen friska. Sluta att jämföra äpplen med päron!

Företrädarna för Kry undviker konsekvent att tala om den ekonomiska basen för sin verksamhet. Vi tror inte att det är välgörenhet som har fått riskkapitalister att pumpa in flera hundra miljoner i Kry bara under det gångna året. Förväntan om explosivt stora vinster i nätläkarbolagen knyts till nuvarande och kommande etableringar i Södermanland och Europa. Krys blinda fläck är just denna ovilja att se villkoren för sin verksamhet.

En god, offentligt finansierad sjukvård åt alla kräver solidariskt fördelade resurser, där de med störst behov får mest. När man börjar sväva på målet i den grundläggande vårdetiken är man ute på svag is. Att prioritera är ingen lätt uppgift, men att låta efterfrågan i nätläkarbolagens tappning få styra är absolut inget alternativ.

När vinsterna i nätläkarbolagen går i topp, går hälsa, etik och solidaritet i botten. Därför uppmanar vi Sjukvårdssverige att utveckla och utvärdera IT-lösningar i vården inom egna ramar – inte sälja ut lösningarna till konsulter och riskkapital!

Christer Petersson, med.dr., allmänläkare Växjö

Bengt Järhult, distriktsläkare, Ryd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev