Svenska mc-ambulanser räddar liv i Afrika

Report this content

Tusentals mammor dör i Afrika för att de inte hinner in till närmaste klinik snabbt. Transporter till sjukhus är viktigare än fler barnmorskor för att minska mödradödligheten vilket bland annat Hans Rosling har konstaterat. Nu startar det svenska nätverket Eezer Initiativet ett projekt med enkla mc-ambulanser som snabbt, enkel och effektivt kan sköta transporterna och rädda liv.

När svenska biståndsarbetaren Lars Klingsbo besökte ett projekt mot kvinnlig könsstympning såg han att kvinnorna inte hann fram till klinikerna i tid. Idén med enkla mc-ambulanser som kan ta sig fram överallt föddes. På vissa ställen i Afrika finns få fungerande ambulanser och vägarna kan ibland vara svårframkomliga. Motorcyklar finns det fler av och de tar sig fram i stort sett överallt. Genom att koppla på en Eezer mc-vagn kan kvinnorna transporteras snabbt till närmaste klinik och på dåliga vägar är det betydligt bekvämare att sitta i en mc-vagn än en bil.

Vagnarna har tagits fram i samarbete med företagen Industriverktyg, Lundgrens Smide och Devex Mekatronik med målet att konstruktionen ska vara enkelt att tillverkas lokalt.  

Eezer Initiativet är ett svenskt nätverk av individer, organisationer och företag som just startat för att aktivt samarbeta för minskad mödradödlighet. I dag rullar flera svensktillverkade mc-ambulanser på den afrikanska landsbygden redo att snabbt transportera gravida kvinnor till närmaste klinik när det är dags att föda. I den första pilotfasen kommer 30 ekipage att tillverkas i Nairobi och lånas ut till olika organisationer i Kenya, Tanzania och Burundi.

Fakta

Mödradödligheten är stor i många delar av världen. I Kenya dör 400 av 100 000 mödrar i samband med graviditeten, samma siffra i Sverige är 4. I Sierra Leone dör en bra bit över 1 000. FN:s mål är att mödradödligheten i världen ska minskas till 70 dödsfall per 100 00 förlossningar till 2030.

Pengar till projektet ska tas in genom företagssponsring, månadsgivare och gåvor. Ett gps-system har tagits fram att ekipagen kan följas live via hemsidan. Som ett led i projektet så kommer också kvinnliga ambulansförare att utbildas på sikt.

För mer information om Eezer, gå in på www.eezer.org

För att ladda ner högupplösta bilder, gå in på www.eezer.org/press

Vill du klämma och känna eller kanske provköra ett ekipage, kontakta Lars Klingsbo, se nedan.

Eezer kommer också att vara på plats i Visby under Almedalsveckan för att berätta om verksamheten och visa upp ett ekipage.

För mer information, kontakta gärna:

Lars Klingsbo, Initiativtagare, tfn 08-608 96 68, lars.klingsbo@eezer.org

Taggar: