Lötvägen har havererat, för att spara pengar kommer halva vägen att bli gång- och cykelväg. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Vägar rasar i Rengsjö – ”Det är akut”

Uppdaterad
Publicerad

Den rejäla vintern och därefter vårfloden har gått så hårt åt vägar i Rengsjö att de har börjat rasa och nu krävs akuta insatser för att de inte ska haverera helt och hållet. Eftersatt underhåll är orsaken enligt gatuchefen.

Hela Lötvägen i Rengsjö är underminerad efter den snörika vintern och efterföljande vårflod, ett reparationsarbete har påbörjats men för att spara pengar är planen att göra halva stäckan till gång- cykelväg.

Nordanbäcksvägen är märkbart ojämn och en liten del av vägen har rasat ner i bäcken som rinner under.

– Det ligger vatten i hela vägkroppen så det är akut att vidta åtgärder, säger Stefan Valfridsson, drift- och anläggningschef vid Bollnäs kommun.

Förutom Lötvägen och Nordanbäcksvägen är också Utbyvägen skadad. De har länge varit i sämre skick men har under gångna vintern och våren fått så pass stora skador att det beräknas kosta fyra miljoner kronor att åtgärda.

Pengarna har inte räckt till underhåll

Även Myrbäcken i centrala Bollnäs har skadat Nyhedsgatan och det beräknas kosta en miljon att reparera. Oplanerade utgifter som teknik- och fritidsnämnden nu har bett kommunfullmäktige om att skjuta till.

– Det har inte funnits pengar att göra förebyggande åtgärder. Vi har ett eftersläpande underhåll på hela vägnätet i kommunen och vägarna är inte i ett så pass bra skick att de klarar en extremvinter, säger Urban Kling, gatuchef vid Bollnäs kommun.

Enligt Urban Kling kommer åtgärderna mest troligt att innebära att andra tänkta projekt under 2019 skjuts på framtiden, men det är oklart vad som drabbas.

Nämnden söker även pengar till att åtgärda skador efter vintern på Rengsjö skola för tre miljoner kronor. Kommunfullmäktige tar beslut i frågorna måndag den 25:e juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.