Espoo keskeyttää Move-testit toistaiseksi

Syynä on viime viikolla kuollut lapsi, joka sai sairauskohtauksen tehdessään Move-mittaukseen kuuluvaa piip-testiä.

Espoossa keskeytetään Move-liikuntamittaukset toistaiseksi Tiistilän koulussa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen. Viime torstaina espoolainen kahdeksasluokkalainen poika sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla sukkulajuoksutestin aikana Move-mittauksen yhteydessä ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälän mukaan ratkaisuun keskeyttää mittaukset päädyttiin, kun todettiin koulun toimineen Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaisesti.

– Koululla ei ollut tietoa siitä, että oppilaalla olisi terveysongelmia. Kun ainakin nykytietojen mukaan terveelle oppilaalle tapahtuu noin, on syytä pohtia Opetushallituksessa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) miten testiä tulisi kehittää, hän sanoo STT:lle.

Pitkälän mukaan liikuntamittausten tauottaminen saattaa kestää aika pitkäänkin.

– Sinänsä testi on tarpeellinen ja oikein, mutta se pitää katsoa myös turvallisuuden näkökulmasta. Nurmijärvi on tehnyt saman päätöksen, hän sanoo.

Lue lisää: Koulun Piip-juoksutestin jälkeen menehtyneellä pojalla oli ollut aiemmin pyörtymisiä

Vanhemmilta ei ole pyydetty lupaa mittauksiin

Aamulla Opetushallituksesta kerrottiin STT:lle, ettei Move-liikuntamittauksia olla keskeyttämässä.

– Tauottaminen reagointina ennen kuin tiedetään tästä lisää olisi todella raju toimenpide. Olemme ohjeistaneet kouluja käsittelemään asiaa lasten kanssa, jos mittauksia tällä viikolla pidetään, ja ohjeistamaan kuten Moven opettajan käsikirjassa ohjeistetaan, eli oppilaan terveydentila tulee ottaa hyvin tarkkaan huomioon, opetusneuvos Matti Pietilä sanoo.

Mittauksiin osallistumiseen ei ole pyydetty erillistä lupaa vanhemmilta.

– Huoltajilta pyydetään lupaa tuloskorttien puitteissa, että tiedot saadaan siirtää kouluterveydenhuollon käyttöön. Mittauksiin osallistumisesta ei ole pyydetty lupaa, koska se on opetustoimintaa. Tämä on pedagoginen työkalu, Pietilä kertoo.

Move-mittaukset ovat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan moniammatillisen asiantuntijatyöryhmä valmistamat Opetushallituksen toimeksiantona. Valmisteluihin osallistuivat yliopiston ja Opetushallituksen lisäksi myös opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, THL sekä OAJ.

Tänä vuonna kolmatta kertaa tehtävillä mittauksilla kerätään tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Mittaukset selvittävät kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Lue lisää: ”Opettajan on oltava jokaisella liikuntatunnilla hereillä” – Näin opettajia ohjeistetaan huomioimaan oppilaiden terveydentilaa ennen Move-mittauksia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?