Luister naar

Weer aanval op kerk in Burkina Faso, zes doden

Nieuws
Een golf van geweld overspoelt de laatste jaren Burkina Faso. Het is gericht tegen politie en militairen, maar ook tegen burgers. Onder meer scholen en kerken zijn doelwit. Zo bestormden zondag in ­Dablo enkele tientallen aanvallers een kerk, waar net een mis was ­begonnen.
Tilly Dodds
maandag 13 mei 2019 om 14:45
De presidenten van vijf Sahellanden spraken in februari af samen jihadisten te bestrijden. Vanaf links: Mohamed Abdel Aziz (Mauritanië), Mahamadou Issoufou (Niger), Roch Kaboré (Burkina Faso), Idriss Déby (Tsjaad) en Ibrahim Keïta (Mali).
De presidenten van vijf Sahellanden spraken in februari af samen jihadisten te bestrijden. Vanaf links: Mohamed Abdel Aziz (Mauritanië), Mahamadou Issoufou (Niger), Roch Kaboré (Burkina Faso), Idriss Déby (Tsjaad) en Ibrahim Keïta (Mali). afp / Olympia de Maismont

Ouagadougou

Terwijl de aanwezigen probeerden te vluchten, schoten de aanvallers de priester en vijf kerkgangers dood. Een aantal anderen werd gevangengenomen. Daarna staken de aanvallers de kerk, enkele winkels en een café in brand. Paus Franciscus heeft via de persdienst van het Vaticaan laten weten dat hij bidt voor de slachtoffers, hun families en de hele christelijke gemeenschap in Burkina Faso.

Het was al de derde aanval op een kerk in het West-Afrikaanse land in minder dan twee maanden tijd. Eind april werd een protestantse kerk in Silgadji aangevallen, waarbij eveneens zes doden vielen. Eerder die maand kwamen in Dori vier personen om bij een aanval op een religieus centrum.

Voor geen van deze aanvallen heeft iemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Aangenomen wordt dat ze het werk waren van islamitische extremisten, die banden hebben met groepen als al-Qaeda, Ansaril Islam, Nusrat al-Islam of ISIS.

Het geweld is overigens niet alleen tegen christenen gericht. Ook islamitische geestelijken die in de ogen van de aanvallers niet radicaal genoeg zijn, of die volgens hen samenwerken met de autoriteiten, worden aan­gepakt.

Tot het geweld begon, eind 2015, leefden in Burkina Faso moslims (bijna 60 procent van de bevolking) en christenen (25 procent) vreedzaam naast elkaar. Sindsdien is het aantal aanvallen flink toegenomen. In iets meer dan drie jaar zijn er in Burkina Faso meer dan 230 uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in het Afrikaanse land, Andrew Young, proberen de terroristen verdeeldheid te zaaien in de maatschappij en de breekbare democratie aan te vallen.

Het geweld woedt vooral in het noorden van het land, langs de grens met het instabiele buurland Mali, waar de Verenigde Naties de vredesmacht Minusma hebben ingezet. Al-Qaeda en aanverwante groepen beschouwen Burkina Faso als een legitiem doelwit, omdat dat land bijdraagt aan de vredesmacht Minusma.

gezamenlijke strijdmacht

Ook andere landen in de Sahel hebben last van radicaalislamitisch geweld. Burkina Faso, Niger, Tsjaad, Mauritanië en Mali hebben dan ook een gezamenlijke strijdmacht gevormd, om te voorkomen dat islamistische terreurgroepen voet aan de grond krijgen in de regio. ‘Wij weten dat al-Qaeda de Sahel beschouwt als een gebied dat voor hen zeer belangrijk is voor het opbouwen van een infrastructuur. Daar zijn ze al een paar jaar mee bezig en met tamelijk veel succes’, zei generaal Marcus Hicks, bevelhebber van US Special Operations Command Africa onlangs tegen Voice of America.

De terroristen maken zich ook schuldig aan ontvoeringen en zien toeristen, hulpverleners, journalisten en zakenlieden als geschikte slachtoffers. Voor het noorden en oosten van Burkina Faso is sprake van een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook in zijn reisadvies voor het Afrikaanse land. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.