HAVI och Scania minskar CO2 -utsläppen i McDonald’s leverantörskedja

Report this content

Scania arbetar aktivt tillsammans med kunden HAVI för att uppfylla de globala klimatmålen genom samarbete inom hållbara transporter och logistik. Med start i höst påbörjar de båda företagen ett femårigt program, som genom Scanias lastbilar och lösningar ska minska koldioxidutsläppen i transporterna till och från McDonald’s restauranger i flera länder i Europa.

Målet är att kraftigt minska andelen diesedrivna fordon på flera europeiska marknader och att, till 2021, ställa om cirka 70 procent av HAVI:s lastbilsflotta till alternativa bränslen för bland annat gas- och hybriddrift. Koldioxidutsläppen i HAVI:s leveranser till McDonald’s restauranger kommer att följas i realtid genom Scanias uppkopplade lastbilar och lösningar, vilket samtidigt innebär en ny nivå i uppkopplade fordonsflottor. Denna genomgripande förändring av fordonsflottan väntas minska koldioxidutsläppen med 15–40 procent, beroende på rutt, bränsle och trafiksituation.

– Innovation är avgörande for vår hållbarhetsresa och för att dra nytta av vår storlek för att åstadkomma förändringar, det vi kallar “scale for good”. Genom vårt proaktiva arbete med företag som HAVI och Scania kan vi skapa mer hållbara lösningar i vår leverantörskedja samtidigt som de bidrar till vår globala leverantörskedja och hållbarhetsstrategi, säger Chris Yong, Global Logistics Director på McDonald’s.

– Ledande företag har ett ansvar att driva förändring. I detta partnerskap sätter vi en ny standard för stadsdistribution. Vi inte bara planerar utan även genomför åtgärdersom – här och nu – bidrar positivt till de samhällen där vi är verksamma, säger HAVI:s logistikchef Haluk Ilkdemirci.

– Tveklöst ser vi hur efterfrågan på hållbara transportlösningar bara ökar. Detta är ett exempel på ett smart nyskapande partnerskap som gör att vi tillsammans kan påskynda omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Henrik Henriksson, Scanias VD och koncernchef.  

Gas- och hybridlastbilarna släpper ut obetydliga eller inga skadliga avgaser och minskar avsevärt koldioxidutsläpp i städer. Lastbilarna är dessutom betydligt mycket tystare, och ihop med ett tyst kylsystem bidrar de även till att minska inverkan av varuleveranser i och utanför stadskärnor.

Dessutom utvecklar HAVI och Scania lastbilar med specialutrustning för att hantera avfall som frityrolja, plast och kartong från restaurangerna för återvinning. Detta bidrar till en en högre återvinningsgrad, samtidigt som det minskar antalet avfallstransporter. Därmed minskas antalet kilometer på väg, vilket ytterligare minskar klimatpåverkan.

Genom detta partnerskap tar HAVI och Scania betydande steg mot en mer hållbar framtid för kunder som McDonald’s med teknik och lösningar som redan idag är tillgängliga.

Samarbetet kommer initialt att fokusera på Europa, men liknande program undersöks även för Asien.

För ytterligare information, kontakta Karin Hallstan, Public Relations Manager,
tel. +46 76 842 8104

Om HAVI
HAVI är ett globalt, privatägt logistikföretag som fokuserar på innovativa lösningar för att optimera ledande företags leverantörskedja. Företaget levererar även tjänster för att hantera emballage, återvinning och avfall. HAVI, som grundades 1974, har drygt 10 000 anställda och är verksamt i ett hundratal länder För mer information, se
www.havi.com

Om Scania
Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2016 levererade vi 73 100 lastbilar, 8 300 bussar samt 7 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 104 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 46 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Volkswagen Truck & Bus. För ytterligare information, besök www.scania.com.

Scania ingår i Volkswagen Truck & Bus GmbH och är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och
bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten är service- och tjänsteutbudet, som garanterar Scanias kunder
kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania erbjuder också finansiella tjänster. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har idag
46 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige.
Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av
såväl komponenter som kompletta fordon. Under 2015 uppgick faktureringen till 95 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 6,8 miljarder kronor
Scanias pressreleaser finns på
www.scania.com/group

Taggar: