Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Perheyrityksen sukupolvenvaihdos ei ole mikään läpihuutojuttu – venefirma siirtyi isältä pojalle Kälviällä, mutta ensin piti ottaa velkaa

Perheyritysten liitto vaatii muutosta verokohteluun.

linex boatin omistaja ja isä kuvassa
Toimitusjohtaja Simon Lindqvist on neljännenpolven veneenrakentaja, jonka elämään puhaltavat uudet tuulet. Hiljattain aloitettu sukupolven vaihdos on kääntänyt Kälvillä sijaisevan Linex Boat Oy.n peräsimen kasvun suuntaan. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Kaje Komulainen

Kälviällä sijaitsevalla venetehtaalla kaikki on niin kuin ennenkin, vaikka poika Simon Lindqvist on juuri astumassa isänsä Olli Lindqvistin rooliin tehtaan toimitusjohtajana.

Yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Toimitusjohtajan pestin jättävä isä Olli Lindqvist jatkaa yrityksen hallituksen puheenjohtajan roolissa.

– Kyllä isä on antanut tilaa toimia. Hyvä, että lähellä on kokenut mentori siirtymäajan.

Simon Lindqvist on kasvanut venetehtaalla pienestä pitäen. Hän on tehnyt myös käytännön töitä, valmistanut myytäviä veneitä.

– Tässä hommassa pitää olla sielu mukana, sanoo Simon Lindqvist.

Kälviällä sijaitseva venetehdas tunnetaan paremmin nimellä Linex Boat Oy. Yrityksen koko on sen verran suuri, että sukupolvenvaihdoksen suunnittelu on vienyt aikaa.

linex boatin omistaja ja isä kuvassa
Simon teki isänsä Ollin kanssa muutama vuosi sitten uuden veneen esittelyreissun kahdestaan ajamalla Kälviällä rakennetun veneen Suomesta Ranskaan. Aallot olivat Englannin kanaalin kohdalla korkeat ja dieseliä paloi matkalla lähes 15000 litraa. Reissu oli onnistunut ja molemmat muistelevat sitä lämmöllä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Paljon on pitänyt ottaa velkaa, että saa tehdä työtä. Senkin rahan olisin voinut käyttää tuotekehityksen ja uuden henkilökunnan palkkaamiseen.

– Sitä kautta verohyöty valtiolle olisi tullut moninkertaisena takaisin, kertoo Simon Lindqvist.

Vaihdoksen suunnittelu kannattaa

Perheyrityksen sukupolvenvaihdos ei ole läpihuutojuttu. Mitä paremmin se suunnitellaan, sen paremmat mahdollisuudet ovat jatkajalla. Suuri yritys hyötyy suunnittelusta eniten.

Aikaa on syytä varata vuosia.

Keski-Pohjanmaan yrittäjien omistajanvaihdospalvelujen projektipäällikkö Matti Koivisto kehottaa puhdistamaan yrityksen taseen ennen sukupolvenvaihdosta.

Painetta sukupolvenvaihdoksiin on, sillä tilastojen mukaan 60 prosenttia yrittäjistä on yli 55-vuotiaita.

Lue myös: Sukupolvenvaihdos tai uuden omistajan haku edessä monessa firmassa – Suomen yrittäjäkaarti ikääntyy muiden mukana, mistä puurtajat tilalle?

Jos sukupolvenvaihdokseen liittyviä kysymyksiä mietitään liian myöhään, alkuperäisen yrittäjän työura venyy.

– Huonoimmassa tapauksessa sukupolvenvaihdos jää tekemättä, Koivisto sanoo.

Asioita kannattaa avata myös työntekijöille työrauhan säilyttämiseksi ja epätietoisuuden välttämiseksi.

Uuden yrittäjän verokuormaa voi pienentää esimerkiksi pilkkomalla yhtiötä. Toinen keino on käyttää sukupolvenvaihdoksen lahjaverohuojennusta.

Ruotsissa erilainen malli

Muutos verokohteluun olisi Perheyritysten liiton mukaan tervetullut.

– Suomessa pitäisi Ruotsin tapaan luopua yritysvarallisuuden siirron yhteydessä luopua lahja- ja perintöverotuksesta, ja siirtyä verottamaan luovutusvoittoa, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Ruotsin lisäksi Virossa ja Norjassa on samanlainen kohtelu.

Liiton näkemyksen mukaan Suomessa maksetaan yrityksen kassasta kerran sukupolvessa iso summa, jotta yritystoimintaa voidaan jatkaa. Tarjolla oleva toinen vaihtoehto kasvattaisi yrityksen verojalanjälkeä.

linex boatin tehdas yleiskuva
Veneiden moottoreiden testaamien on siistiä sisätyötä. Tehtaalla oleva vesiallas nopeuttaa toimintaa kun veneitä ei enää tarvitse vielä erikseen merelle.. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

– Sama summa voitaisiin käyttää yrityksen kasvattamiseen. Sitä kautta verottaja saisi paljon enemmän, Hänninen kertoo.

Korona tuotti huolta

Simon Lindqvist katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Sukupolvenvaihdos ei ole aiheuttanut suurempaa dramatiikkaa tai kitkaa, koska asiat on mietitty ajallaan.

Ainoa oikea huolenaihe viime vuonna oli korona, mutta nyt senkin vaikutukset näkyvät kasvupiikkinä venealalla. Simon Lindqvistin mukaan paikallinen matkustaminen lisääntyy. Siitä hyötyvät vene-, auto- ja mökkikauppa.

linex boatin tehdas yleiskuva
Linex Boat Oy vie veneitä tukkumyyntiverkoston avulla maailmalle. Tuotteen pitää olla kunnossa, jos meinaa pärjätä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Olli Lindqvist. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Paikallinen matkustaminen lisääntyy ja siitä hyötyy vene-, auto- ja mökkikauppa, sanoo Simon Lindqvist

Kymmen vuoden aikajänteellä ollaan suurempia ja markkinat ovat laajemmat, mallisto on kehittyneempi sekä tuotanto että tilat molemmat ovat suurempia.

– Kasvu on hillittyä ja tervettä, ei voi rönsyillä, maalailee Simon Lindqvist.

Lue myös: Omistajanvaihdoksia vauhditetaan Keski-Pohjanmaalla: yrityksen ostamisesta halutaan yhtä tuttu väylä yrittäjäksi kuin starttiraha jo on

Suosittelemme