Järnladyn ska fixa VM-festen

Simningens järnlady Katinka Hosszu ska se till att VM på hemmaplan blir en guldglänsande fest för Ungern. Järnladyn tog tre OS-guld i Rio och ställer upp på sex distanser i hemmamästerskapet.

ANNONS
|

Under nästan hela 2000-talet har de stora simmästerskapen i allmänhet handlat om stora stjärnor på herrsidan och i synnerhet Michael Phelps.

Amerikanen lade badbyxorna på hyllan efter OS i Rio i fjol som tidernas bäste simmare med 23 OS-guld och 26 VM-guld på meritlistan. När dessutom hans landsman Ryan Lochte är avstängd efter OS-skandalen där han och några lagkamrater ljög om att de blivit rånade är det på damsidan de stora profilerna finns.

Tre som sticker ut

+ Amerikanskan Katie Ledecky tog fyra OS-guld i Rio och är storfavorit på 200, 400, 800 och 1500 fritt i VM. Hon simmar dessutom två lagkapper där USA är favorit.

ANNONS

+ Katinka Hosszu tog tre OS-guld, på 200 och 400 meter medley och 100 meter rygg, och silver på 200 meter rygg i Rio. Hon är dessutom anmäld på 200 meter fritt och 200 meter fjäril.

+ Sarah Sjöström är guldfavorit och världsetta på fyra distanser, 50 och 100 meter frisim och fjäril.

Vem av de tre blir VM-drottning?

"Känner hälften"

I simtokiga Ungern hoppas man så klart på att det blir 28-åriga järnladyn Katinka Hosszu. Smeknamnet har hon fått för sitt digra tävlingsprogram.

Hon är omåttligt populär i Ungern och att få simma ett VM på hemmaplan är en dröm som går i uppfyllelse.

- Det kommer att bli riktigt roligt. Alla mina vänner, min familj och folk jag möter på gatan säger att de har köpt biljetter så jag kommer att känna hälften av åskådarna, säger hon till TT och skrattar förtjust.

- Jag har ju redan fem VM-titlar (i långbana), men det här är något annat. Inte bara ännu ett VM. Jag har haft chansen att tävla på hemmaplan i EM och det var en otrolig känsla, men det här blir mycket större.

ANNONS
Budapest, TT:s utsände

ANNONS