Pressmeddelande -

Fler unga ges chansen att genomföra sina drömprojekt

Norrlandsoperans satsning på ung kultur, Urban North, får regionalt utvecklingsbidrag av Region Västerbotten och Kulturrådet. Drygt 3 miljoner kronor satsas under kommande treårsperiod på främst dans men också annan urban kultur i Västerbotten. Fokus ligger på eget skapande där unga både får stå på scen och prova på att arrangera.

- Nu får vi möjlighet att sprida ännu mer dansglädje och skapa nya mötesplatser för ungdomar i Västerbotten. Tillsammans med unga i länet kommer Norrlandsoperan arrangera dansbattles, jams, workshops, residens och föreställningar, säger danschef Birgit Berndt.

- Bidraget ger oss förutsättningar att satsa stort på kompetensutveckling, till exempel för de som vill utveckla kunskaper i olika streetdansstilar eller hur man arrangerar och driver egna projekt. Vi vill hjälpa unga att komma igång med sina urbana projekt - både i Norrlandsoperans egna lokaler och med andra likasinnade i länet.

Höjdpunkten under året kommer att vara Urban North Battle & Saturday Night Show 15-16 september med internationella och svenska artister i världsklass.


Urban North-stipendiet 2018

Inom Urban North-satsningen ingår även ett stipendium om 5 000 SEK. Alla som är mellan 13 och 25 år, bor i Västerbotten och är engagerade inom urban kultur är välkomna att söka stipendiet.

-Vi vill stötta unga i Västerbotten att förverkliga sina idéer och stipendiet är en del av detta. Fokus ligger på eget skapande där man kan stå på scen själv eller får prova på att arrangera sitt drömevenemang, säger danschef Birgit Berndt.

Så här ser kriterierna ut
En person eller en grupp kan söka stipendiet med en idé eller en längre gången plan för ett evenemang. Evenemanget ska vara publikt och kan genomföras på Norrlandsoperan eller annan plats. Det ska ha en ung urban känsla, handla om dans, musik eller konst/graffiti och vara genomfört innan september 2019.

Stipendieansökan sker direkt via hemsidan norrlandsoperan.se/urban-north-stipendium. Ansökan kan också göras via ett utskrivet formulär som finns att hämta under Urban North Battle & Saturday Night Show 15-16 sept på Norrlandsoperan. Vinnaren utses av en jury som bland andra består av Norrlandsoperans danschef Birgit Berndt.

Sista ansökningsdag: 14 okt 2018. Den 14 nov 2018 presenteras vinnaren av årets stipendium.

Tidigare stipendiater
2016 Beatrice Olofsson - konst / norrländsk kortlek
2017 Sara Stenman - musik / Talent night

_______________

URBAN NORTH är ett initiativ av Norrlandsoperan som tillsammans med andra aktörer vill lyfta den urbana kulturen i Västerbotten genom att fungera som ett paraply – eller plattform om man så vill. I höst genomförs URBAN NORTH för fjärde året i rad.

För ytterligare information kontakta danschef Birgit Berndt på tel 070-343 13 83, eller per mail birgit.berndt@norrlandsoperan.se 

Ämnen

  • Dans

Kategorier

  • norrlandsoperan
  • urban north
  • dans

Regioner

  • Västerbotten

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.

Kontakter

Petra Kangas

Presskontakt Kommunikations- och försäljningschef 070 343 02 44

Carina Bygdemark

Presskontakt Marknadsförare/projektledare 070 258 71 77

Malin Lindberg

Presskontakt Marknadsförare/ Projektledare 070 343 26 57