Skog och lantbruk behöver folk – men få utbildas

2:22 min

Uppemot 5 000 personer skulle kunna få jobb inom lantbruket eller skogsindustrin, om bara arbetsförmedlingens utbildningar till de två näringarna fungerade bättre.

– Det här är något vi behöver jobba mer tillsammans med om vi ska få ett bra resultat, och då framför allt lokalt och regionalt. Man behöver sätta sig ned tillsammans och planera hur man ska komma vidare, det saknar vi i dag, det säger Jesper Broberg, vd för hushållningssällskapet.

Företrädare för Hushållningssällskapet skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att ungefär 5 000 personer skulle kunna få jobb, om utbildningarna till jobb inom lantbruk och skogsnäringen fungerade bättre.

Hushållningssällskapet driver bland annat naturbruksgymnasier och dess medlemmar finns inom bland annat just lantbruk och skogsindustri.

Enligt Hushållningssällskapets undersökning i en av sina regioner skulle var femte företagare inom skog- och lantbruk behöva anställa omedelbart, men problemet är att det saknas utbildad personal.

Och för det kritiserar man statliga myndigheter, som man menar är bromsklossar. Dels Arbetsförmedlingen, som man hävdar ofta är motståndare till att kurser startas, med motiveringen att det ändå inte finns några jobb.

Något som då Hushållningssällskapet menar är direkt okunnigt och som motbevisas av deras egna undersökningar. Arbetsförmedlingen håller inte med om kritiken, och hänvisar till bland annat utbildningssamarbeten med just hushållningssällskapet.

Skogsstyrelsen, som får lite drygt 100 miljoner extra under tre år för att skapa nya jobb inom gröna näringar, exempelvis då lantbruk och skogsnäringen, får också kritik.

– Risken är att nu att man får sysselsättning i några månader och sen blir det inte någonting mer. Problemet med lite mer avancerade utbildningar är att de kostar mer och tar längre tid, men då ökar också sannolikheten att man får jobb, säger Jesper Broberg.
 
Skogsstyrelsen håller inte med, och menar att kritiken är obefogad, exempelvis finns det skrivningar om hur stor andel av tiden hos arbetsgivaren som ska ägnas åt utbildning. Beslutet om att Skogsstyrelsen får pengar till detta kom i höstas, och Fredrik Gunnarsson, ansvarig på Skogsstyrelsen, menar också att man till nästa år kommer att ha hunnit anpassa sig mer till dom lokala behoven.

– Vi kan göra en del i år, men framför allt nästa år så kan vi rikta oss bättre till dom lokala behoven runt om i landet, säger Fredrik Gunnarsson.